Πολιτική

Lockdown: Τα μέτρα που εξετάζονται για τα καταστήματα και τα σχολεία

"Τρέχουν" να προλάβουν να μη γίνει η Αττική... Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση επιβάλει έκτακτη συνεδρίαση, στις 19:00, της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα για σχολεία και καταστήματα. Στο τραπέζι πέφτει ξανά το click away.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τις αποφάσεις που θα εισηγηθούν οι ειδικοί και θα λάβει η κυβέρνηση, με την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ιδιαίτερα στην Αττική να φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη και σενάρια για σκλήρυνση των μέτρων και επιστροφή σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών, τη στιγμή που στρατηγική ήταν το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί μετά τον εντοπισμό μεταλλάξεων του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό και ερευνάται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην Αττική, όπου για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή – Ποια τα ενδεχόμενα

Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και τις εισηγήσεις των ειδικών – με την επιτροπή τους να συνεδριάζει σήμερα – καθώς ουδείς μπορεί με ασφάλεια αυτή τη στιγμή ν’ απαντήσει εάν θα τηρηθεί το αρχικό πλάνο για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Κατά την ίδια λογική, εξετάζεται επίσης η επιστροφή της αγοράς στο καθεστώς του click away ή ακόμη και κάποιος συνδυασμός των δύο επιλογών (π.χ. ν’ ανοίξουν τα σχολεία και να κλείσει το λιανεμπόριο).

click4more: Κορονοϊός: «Σφάζει» AstraZeneca η Κυριακίδου για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια – Δραματικές εξελίξεις

«Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ανοιχτά κι εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων», έλεγαν χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικά στελέχη. Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν, βέβαια, δεδομένη λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου και δεν δείχνει αυτή τη στιγμή επιθετική. Μολαταύτα, τα κρίσιμα ερωτήματα είναι δύο – πέραν της πορείας των επιδημιολογικών δεικτών τα επόμενα 24ωρα: πρώτον, αν και πώς επηρεάζουν τα δεδομένα οι μεταλλάξεις του ιού. Και δεύτερον, εάν το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Σημειώνεται πάντως ότι ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων για τα σχολεία – με πρόθεση της κυβέρνησης να παραμένει το άνοιγμά τους – στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr.

Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο στόχος των 200.000 που είχε τεθεί για το μήνα Ιανουάριο επετεύχθη ήδη από χθες (27/1). Θετικό στοιχείο αποτελεί πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται κι έχουν φτάσει τους 214.000, ενώ στρατηγική της κυβέρνησης – όπως έγραψε το newsit.gr – παραμένει η εξασφάλιση και της δεύτερης δόσης για όσους εμβολιάζονται. Ήδη έχει εμβολιαστεί το 2% του πληθυσμού, ποσοστό που είναι αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας.

Σήμερα συνεδριάζει και το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αναμένεται να επαναλάβει πως η κυβέρνηση θ’ αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της απέναντι στην πανδημία, εάν αυτό χρειαστεί. Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκονται νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και νομοσχέδια των Υπουργείων Ανάπτυξης, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση μετά την απόφαση Τριαντόπουλου - «Το Σύνταγμα δεν είναι κατά το δοκούν»
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής
Η πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη
«Ελιγμό» της κυβέρνησης για να μην κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Προανακριτική για τα Τέμπη «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την κίνηση Τριαντόπουλου
Μετωπική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και στον Νίκο Τσάκο που αποκάλεσε τα Κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος
«Μικροψυχία και αμηχανία» καταλογίζει η κυβέρνηση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική
«Μας κατηγόρησαν ότι θα συγκαλύψουμε απορρίπτοντας την πρόταση για προανακριτική... και τώρα μας λένε ότι προτιμούν να διαδραματίσουν τα κόμματα τον ρόλο του δικαστή»...
Ο Παύλος Μαρινάκης