Οι δύο δίδυμες κρίσεις, που έχουν δοκιμάσει και δοκιμάζουν τις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου (το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση) βρίσκονται στο επίκεντρο σήμερα της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Μεσογειακού Νότου.
Στη Βαλέτα της Μάλτας, οι αρχηγοί των 9 Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου που μετέχουν στο σχήμα ΜED9, συντονίζουν τα… βήματα τους. εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Οι θέσεις της Αθήνας για το μεταναστευτικό
Με φόντο την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι την ανάγκη φύλαξης των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.
Παράλληλα όμως θα δώσει έμφαση και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές αλλά και στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.
Σε εξέλιξη το «παζάρι» με την Τουρκία
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει για την ελληνική πρωτοβουλία για επικαιροποίηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016.
Ένα δύσκολο εγχείρημα, οι βάσεις για το οποίο τέθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, το οποίο όμως η Αθήνα αισιοδοξεί ότι θα στεφθεί με επιτυχία.
Στις συναντήσεις που είχε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης με την αρμόδια Επίτροπο
Γιόχανσον και την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Φέϊζερ, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, μεταξύ Αθήνας – Βερολίνου και Βρυξελλών, με τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το τί γίνεται στον ανατολικό διάδρομο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προς τη Γερμανία προέρχονται από την Τουρκία, κυρίως μέσω βαλκανικών οδών.
Οι όροι των Βρυξελλών στην Τουρκία
Η φύλαξη των συνόρων, η πάταξη των δικτύων των διακινητών και οι επιστροφές στην Τουρκία από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι προαπαιτούμενα για να ανάψουν οι Βρυξέλλες το “πράσινο” φως για περισσότερα κονδύλια στην ‘Αγκυρα και για να ικανοποιήσου το δεύτερο αίτημα του Ερντογάν για κατάργηση της βίζας για μετακινήσεις σε χώρες εντός Σέγκεν.
Στην Αθήνα υπάρχει η αισιοδοξία ότι εντός Οκτωβρίου θα συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες, κι ενώ ο στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία στις 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
SOS εκπέμπουν οι χώρες του Νότου για την κλιματική κρίση
Στο τραπέζι των MED9 και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσόγειου.
Όπως και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η θέση της Ελλάδας, όπως την έχει εκθέσει ήδη και στις Βρυξέλλες.
Ζητούμενο οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί πόροι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, είχε απευθύνει (στις15 Σεπτεμβρίου) σχετική επιστολή στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Κύπρου, ζητώντας οι MED9 να συντονίσουν τα βήματα τους ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.
“Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής” είχε σημειώσει ο Πρωθυπουργός στην επιστολή τους, καλώντας τους άλλους ηγέτες να διεκδικήσουν από κοινού, περισσότερους πόρους, κυρίως από το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό. Παράλληλα όμως πρότεινε να συντονιστούν ζητώντας… ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των MED9, ο Πρωθυπουργός θα έχει και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητήσουν και για τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης με την Τουρκία.