Δευτέρα, 22 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Μανιάτης: Ενέργεια και κλιματική αλλαγή στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Μανιάτης: Ενέργεια και κλιματική αλλαγή στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Tις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ενέργειας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, τρεις είναι οι προθεσμίες- ορόσημα για την ανάπτυξη της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια:
– Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέσα στο 2014.
– Το 2015 κανένα κράτος- μέλος δεν θα πρέπει να παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
– Η αναμενόμενη Διεθνής Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή το 2015.

Ως προς την πρώτη προτεραιότητα, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα πέραν του 2020, βασιζόμενη στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Πλαίσιο 2030 για την κλι­μα­τική αλλαγή και την ενέργεια», στο δε Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας (στις 4 Μαρτίου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση για το Πλαίσιο για το 2030, η οποία θα τροφοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου 2014.

Στόχος της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ θα είναι η συμφιλίωση των στόχων ανταγωνιστικότητας του συνόλου της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ασφάλειας εφοδιασμού και βιωσιμότητας, με τους μακροπρόθεσμους στόχους της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης, μιλώντας για τη δεύτερη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, αναφέρθηκε στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και στη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, με παράλληλη στήριξη δράσεων για τη δημιουργία νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική Προεδρία, αξιοποιώντας τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγραμματίζει πολιτική συζήτηση για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 4ης Μαρτίου, συζήτηση η οποία θα αποτελέσει τη βάση για υιοθέτηση Συμπερασμάτων στο Συμβούλιο Υπουργών της 13ης Ιουνίου 2014.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τρίτη και εξίσου σημαντική προτεραιότητα όσον αφορά στην εξέταση του ζητήματος του κόστους της ενέρ­γειας και από την οπτική του κόστους για τον τελικό οικιακό καταναλωτή και ιδιαί­τε­ρα τον ευά­λω­το καταναλωτή.

Όπως ανέφερε, η Προεδρία θα δώσει, επίσης, προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ως ένα πρόσφορο μέτρο υποβοήθησης των προσπαθειών μείωσης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι καταναλωτές, καθώς και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο ο Στουρνάρας

Όχι ο Όλι Ρεν αλλά ο Γκι Φέρχοφστατ θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν

“Ευχαριστούμε την Ελλάδα που αντιστέκεται στην… αλαζονική αγγλοφωνία”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε