Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν πως στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ από την πλευρά των δανειστών τονίζεται πως η απόσταση που χωρίζει ακόμα τις δυο πλευρές είναι μεγάλη και δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πλέον, φαίνεται ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει στο τέλος στη Ρώμη.
Χαρακτηριστικότερη όλων η στήριξη του Τζιάνι Πιτέλα. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».
“Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση”, είπε ο Πιτέλα όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις “συστηματικές επιθέσεις” του στην ελληνική κυβέρνηση.
Όλα αυτά την ώρα που το ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω από την απαίτηση λήψης προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και μάλιστα με νόμο, ενώ η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, προτείνει έναν “κόφτη” δαπανών. Πολλά ίσως κρίνει και η ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν που αναμένεται σήμερα Τρίτη.