Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και της Φώφης Γεννηματά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους νεκρούς της Marfin.
Παρά το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια συμβολική πράξη ενότητας και καταδίκης του διχασμού και της βίας με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι απόντες από την τελετή.
Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντως αυτή που έχει πυροδοτήσει ένταση και τερματίζει και τυπικά το άτυπο πολιτικό μορατόριουμ που υπήρχε λόγω κορονοϊού ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι με την απουσία του από την τελετή, αλλά και με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν προκύπτει πως ο κ. Τσίπρας αδυνατεί για κάποιο λόγο να καταδικάσει ρητά τους δράστες του εγκλήματος. Αντιθέτως, όπως λένε, η αναφορά του ιδίου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στην καταδίκη στελεχών της τράπεζας για έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας οδηγεί στην παρουσίαση της δολοφονίας ως ατύχημα.
Επιπλέον, κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στο φανατισμό, την πόλωση και τη μισαλλοδοξία και στηρίζει εμμέσως τους αντιεξουσιαστές που τα τελευταία 10 χρόνια έδρασαν ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις ακραίας βίας.
Σε κάθε περίπτωση, με την πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός επιδιώκει να τραβήξει μια διπλή διαχωριστική γραμμή: αφενός σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του κι αφετέρου με το παρελθόν. Από τη μία πλευρά, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται ως μία δύναμη που δεν θυμίζει ευρωπαϊκό κόμμα, όπως λένε πάλι από την κυβέρνηση. Κι από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης, πιστός στο προφίλ που καλλιεργεί, εμφανίζεται ενωτικός κι επιχειρεί έτσι «φυγή προς τα εμπρός», αφήνοντας κολλημένο στο παρελθόν κι εκτεθειμένο τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, από τη ΝΔ σχολιάζουν πως και οι απουσίες στη Δημοκρατία έχουν το νόημά τους, ενώ θυμίζουν πως επίσημη αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μόνον όταν ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς για την τελετή και όχι αρχικά, όταν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για το μνημείο στη Βουλή.
Όπως έγινε, επίσης, γνωστό χθες, με έτερη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού – για την οποία ενημερώθηκαν οι συγγενείς των θυμάτων – το Δημόσιο παραιτείται άμεσα από την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκηθεί και η συζήτησή της είχε προσδιοριστεί στο ΣτΕ για τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση αναίρεσης ασκήθηκε επί της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που είχε εκδοθεί το 2018 κι είχε δικαιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και τους εργαζομένους της τράπεζας και τους είχε επιδικάσει χρηματική αποζημίωση. Η αναίρεση είχε ασκηθεί εντός της τριετίας που προβλέπει η Διοικητική Δικονομία κι έτσι γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να παραιτηθεί το Δημόσιο από αυτήν, ούτως ώστε οι συγγενείς των θυμάτων να μπορέσουν να εισπράξουν άμεσα τα χρήματα της αποζημίωσης και συγκεκριμένα 2,24 εκατ. ευρώ (συνολικά).
Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, η υπόθεση της Marfin αποτελεί ουσιαστικά τα… προεόρτια για μια σκληρή μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα χαρακτηρίσει το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επισημαίνουν πάντως πως η όξυνση των τόνων δεν είναι επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνεχίσει να εμφανίζεται θεσμικός κι ενωτικός. Όμως, οι προκλήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος, κατά τα ίδια στελέχη, επιχειρεί να αυξήσει μέσα από την τακτική αυτή τη συσπείρωσή του, βλέποντας την καθολική υπεροχή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις – δεν θα μένουν πλέον αναπάντητες.