Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

“Μας τα ‘παν κι άλλοι…” – Οι διάλογοι για τις απολύσεις στο Δημόσιο

“Μας τα ‘παν κι άλλοι…” – Οι διάλογοι για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Διαβάστε τους διαλόγους μεταξύ της τρόικας και του Κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα δύσπιστοι παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις πολύωρες συσκέψεις που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το “Έθνος της Κυριακής”, παρά την αποφασιστικότητα που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόθεση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, ήταν εμφανής η έλλειψη αξιοπιστίας στις σχέσεις με την Τρόικα, που είχαν δημιουργήσει Ρέππας και Μανιτάκης.

“Μας τα έχουν πει και άλλοι υπουργοί αυτά πριν από σας”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Ματίας Μορς σε μία από τις παρουσιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κινητικότητα.

“Eχουμε την πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε την κινητικότητα. Για τον λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα”, είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, ο Πολ Τόμσεν έσπευσε να σχολιάσει: “Εάν είστε αποφασισμένοι όπως λέτε να εφαρμόσετε την κινητικότητα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από το υπουργείο σας και να θέσετε πρώτους σε διαθεσιμότητα τους 50 υπαλλήλους που έχετε χαρακτηρίσει ως πλεονάζοντες στις υπηρεσίες που διοικείτε”.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας μαζί με τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που τους συνόδευαν, με στόχο να πιέσουν για άμεσες απολύσεις, επικαλούνταν συνεχώς το ισχύον νομικό πλαίσιο. Μάλιστα ο Τόμσεν, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, είπε: «Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι με την κατάργηση διευθύνσεων ή οργανικών θέσεων οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές πρέπει να απολύονται αμέσως. Γιατί χρειάζεται λοιπόν να τους θέσετε σε διαθεσιμότητα;», είπε με έντονο ύφος. «Θέλουμε να τους αξιολογήσουμε, γιατί υπάρχουν και προσοντούχοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες που πρόκειται να καταργηθούν» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Τόμσεν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα για τις αλλαγές στο Δημόσιο χωρίς καθυστέρηση για να λάβει την απάντηση από τον Σαμαρά: «Μη συγκρίνετε τα πράγματα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις. Ο νέος υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές».

Στην ίδια σύσκεψη ο Τόμσεν εξέφρασε την αντίρρησή του να ενταχθούν στον αριθμό των απολύσεων οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές. «Θα έπρεπε να μη δουλεύουν στο Δημόσιο. Γιατί να θεωρήσουμε ότι θα απολυθούν αφού δεν θα έπρεπε καν να εργάζονται σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες;» είπε χαρακτηριστικά.

Όσα ειπώθηκαν για τους εκπαιδευτικούς

Οι τροϊκανοί επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην υπολογιστούν στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων οι μετατάξεις των 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Με ποια κριτήρια θα αξιολογήσετε τους εκπαιδευτικούς για να τους μετακινήσετε; Πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αξιολογηθούν, διαφορετικά δεν μπορούν να υπολογιστούν στις 12.500 υπαλλήλους».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου απάντησε ότι αξιολογούνται σε ετήσια βάση από το υπουργείο Παιδείας, αλλά τελικά η «μάχη» για την ένταξη των 5.000 υποχρεωτικών μετατάξεων στην κινητικότητα χάθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε να καλύψει τον αριθμό από τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επανήλθε στη σύσκεψη του Σαββάτου με σχέδιο που είχε διαμορφώσει έπειτα από εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.500 σχολικοί φύλακες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας έφτασαν σε οριακό σημείο όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων ως αντιστάθμισμα απέναντι σε έναν μικρότερο αριθμό διαθεσιμοτήτων από τις 12.500.

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους της τρόικας και συνέχισε: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε τελικά στον αριθμό των διαθεσιμοτήτων και παράλληλα να δούμε την περίπτωση να διαμορφώσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολύσεων αυξάνοντας τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2013 έναντι του 2014. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για περισσότερες από 15.000 απολύσεις τη διετία 2013-2014».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, που γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά των διαπραγματεύσεων, άσκησαν πιέσεις αλλά τελικά συμφώνησαν με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 15.000 απολύσεις και παράλληλα την περασμένη Τετάρτη απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής πλευράς να συνυπολογιστούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απομακρύνσεις των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ναυάγιο” με την τρόικα – Μαρτύριο με τη δόση, θα κριθεί στο Eurogroup – Ποιοι απολύονται από το Δημόσιο μετά τη διαθεσιμότητα

“Έκλεισε” η συμφωνία με την Τρόικα για το Δημόσιο – Όλο το σχέδιο για την κινητικότητα, τις απολύσεις και τις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων

Συμφώνησαν κυβέρνηση – τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Σε διαθεσιμότητα και τους 12.500 υπαλλήλους θέλει η τρόικα – Απορρίπτει τις μετατάξεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε