Για χάσμα που δεν μοιάζει να… γεφυρώνεται σύντομα, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, στο ζήτημα μιας ενδεχόμενης απομείωσης του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό εκτιμά ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας του προσεχούς Eurogroup.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες ζυμώσεις ενόψει ενός ακόμη κρίσιμου Eurogroup, τη Δευτέρα, 9 Μαϊου, στις Βρυξέλλες. Ζητούμενο στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τη συμφωνία Ελλάδας και Θεσμών με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που εδώ και μήνες πηγαίνει από παράταση σε παράταση.
Στο τραπέζι του Eurogroup θα μπει και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που διχάζει τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο αποτυχίας της συνεδρίασης.
Αιτία της διάστασης απόψεων ανάμεσα στον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και -συγκεκριμένα- αν θα πρέπει να δρομολογηθεί αυτή στο επικείμενο Γιούρογκρουπ ή όχι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μισέλ Σαπέν φαίνεται να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας άμεσης απόφασης επειδή πιστεύει ότι δίχως αυτήν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να περάσει από τη βουλή τις περικοπές που απαιτεί η τρόικα των δανειστών.
Στην αντίπερα όχθη, ο… σκληρός κ. Σόιμπλε απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία καθυστερεί από τον Οκτώβριο του 2015 και πέραν αυτών, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.
Στο πλευρό της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το Spiegel «βλέπει» τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ τη γαλλική θέση στηρίζει, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία.
Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Μισέλ Σαπέν όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανάλογες απόψεις. Παρόλα αυτά, το καίριο στοιχείο είναι ότι ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Eurogroup τη Δευτέρα οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιδεικνύουν διάθεση για συμβιβασμό.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, εκτιμά το Spiegel, τόσο λόγω του αιτήματος του ΔΝΤ για ευρύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους, όσο και λόγω της διαφωνίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την πρόταση για λήψη προληπτικών μέτρων.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Welt τονίζει πως έπειτα από 7 χρόνια κρίσης, μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η ανάκαμψη ακόμη δεν έχει επιστρέψει στη χώρα μας, μεταφέροντας στους αναγνώστες της μια… γκρίζα εικόνα της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, λίγο πριν την έγκριση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αύριο το βράδυ.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις απεγριακές κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει παραλύσει από τις απεργίες των συνδικάτων που αντιδρούν στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντας την “ταφόπλακα” για τους εργαζόμενους, ενώ ακόμη σημειώνει πως οι περικοπές των συντάξεων -που θα φτάσουν σε ύψος έως και το 30%- ενδέχεται να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές.
“Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μονάχα τους Έλληνες αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του” σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η Welt αναφέρεται και στο “δίδυμο” ΔΝΤ – Γερμανία, τονίζοντας πως το Ταμείο θεωρεί ότι ελάχιστες χώρες κατάφεραν να πετύχουν σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και αμφισβητεί ότι αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχει η Ελλάδα.
Ακόμη, αναφορικά με την πρόσφατη επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για πιέσεις που ασκούνται από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο προκειμένου να αρχίσουν αμέσως την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανία διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να… “πουλήσει” στους βουλευτές της την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Φωτογραφίες: Eurokinissi