Πολιτική

Μάζεψαν” τελευταία στιγμή ρήτρα για διάσπαση της ευρωζώνης

''Το ευρώ μπορεί να πάψει να είναι νόμιμο νόμισμα'' αναφερόταν σε ενημερωτικό προσχέδιο για επενδυτές που είχε συνταχθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η είδηση αυτή έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου ξεσηκώνοντας σάλο αφού θεωρήθηκε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προετοιμάζεται για επερχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Κάτω από την αφόρητη πίεση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης που ζητούσαν εξηγήσεις και λεπτομέρειες ο εκπρόσωπος τύπου του προσωρινού ταμείου στήριξης της ευρωζώνης αλλά και στελέχη του EFSF ”έτρεξαν” να ανακοινώσουν πως τελικά η συγκεκριμένη ρήτρα δεν θα περάσει.

”Η συγκεκριμένη πρόταση για τον κίνδυνο διάστασης του ευρώ ήταν εντός εισαγωγικών στο προσχέδιο και θα αφαιρεθεί” δήλωναν ο ένας μετά τον άλλο στελέχη του EFSF στο πρακτορείο Reuters.

Όμως η ύπαρξη αυτής της ρήτρας, έστω και μετά την διαγραφή της από το κείμενο, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, αφ’ ενός το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και αφ’ ετέρου τις ”φτωχές” δυνατότητες των ευρω-τεχνοκρατών που αντί να βοηθούν ανάβουν φωτιές.

Την ύπαρξη αυτής της ρήτρας είχαν πρώτοι αποκαλύψει οι Financial Times, δημοσιεύοντας το αρχικό ενημερωτικό δελτίο του EFSF που ενημέρωνε τους επενδυτές, πριν αγοράσουν ομόλογα, για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι