Σε πυρετώδεις ρυθμούς βρίσκεται η νέα κυβέρνηση με την οικία του Αντώνη Σαμαρά να έχει μετατραπεί σε ένα νέο Μέγαρο Μαξίμου και καθημερινά να περνούν την κατώφλι όλοι σχεδόν οι υπουργοί και κυρίως το νέο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ετοιμάσουν την στρατηγική τους για το ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.
Τις τελευταίες ώρες ο κ. Σαμαράς δέχεται διαρκώς υπουργούς και στενούς συνεργάτες του στο σπίτι του στην Κηφισιά, για να προετοιμνάσουν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την τρόικα, οι οποίοι φτάνουν την Τρίτη και εν συνεχεία θα αφήσουν πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο της πορείας της εφαρμογής του μνημονίου.
Οδηγός της κυβέρνησης αποτελεί η νέα απόφαση της Συνόδου Κορυφής, με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει αποφασισμένη να το θέσει το θέμα στην τρόικα, προκειμένου να επωφεληθεί και η Ελλάδα εκτός από την Ισπανία και την Ιταλία. Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτομάτως δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος το οποίο θα μειωθεί με ένα τόσο υψηλό ποσό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΑ 50 ΔΙΣ
Άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και η ανάσχεση της ύφεσης, με τον κ. Στουρνάρα να αναμένεται να ζητήσει εκταμίευση των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστά το δημόσιο προς τους ιδιώτες και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σε συνεχείς συσκέψεις όλα εκείνα τα μέτρα με τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν τα 11,6 δισεκατομμυρία ευρώ τη δετία 2013-2014 αν και η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια εξαιτίας της ύφεσης που σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα φτάσει κοντά στο 6%.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την τρόικα τη μείωση σε πρώτη φάση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο13% και να μην γίνουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σκοπεύει επίσης να ζητήσει τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου και τη μείωση των έμμεσων φόρων και τέλος την αντικατάσταση το τέλος ηλεκτροδοτούμενων περιοχών.
Πάντως, ο δρόμος της κυβέρνησης για να επιτύχει κάτι τέτοιο θα είναι όχι μόνο ανηφορικός αλλά σχετικά ακατόρθωτος και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση εάν δεν τα πετύχει σκοπεύει να επαναφέρει τα συγκεκριμένα θέματα μετά το καλοκαίρι, όπου έχει στόχο να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την περικοπή του δημοσίου και κινήσεις εντυπωσιασμού στις αποκρατικοποιήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Πέρα από το δύσκολο του θέματος, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τις άγριες διαθέσεις της τρόικας, καθώς εκτός από την εκτέλεση του προϋπολογισμού όπου φαίνεται η μεγάλη υστέρηση των εσόδων, η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυμίσεων, όπως την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τις παρεμβάσεις σε υγεία και δικαιοσύνη, το άνοιγμα “επιτέλους” των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της ενέργειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα χέρια ιδιωτών ΟΣΕ και θυγατρικές τραπεζών με διαδικασίες εξπρές