Με πλεονέκτημα το πρωτογενές πλεόνασμα και κοινή στάση στα θέματα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και τις τιμής των βιβλίων πέφτει τη Δευτέρα στη νέα… μάχη με την τρόικα η κυβέρνηση.
Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
«Θα απομένει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές», είπε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού.
Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.
Επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών τη Δευτέρα στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων» (σ.σ. για την πορεία της οικονομίας), δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών.
Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς». Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat και είπε πως «θεωρώ ότι μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί».
Ο εν λόγω παράγοντας, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφέτος, δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει».
Το πρωτογενές πλεόνασμα σηματοδοτεί και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στο “Έθνος της Κυριακής”: “Περιμένω από τους εταίρους να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας όπως εμείς τηρήσαμε το δικό μας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει από την πλευρά τους, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat”.
Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.
Νωρίτερα, πριν την έναρξη της σύσκεψης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τόνισε πως η κυβέρνηση θα πάει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις.
Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.
Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, ο παράγοντας απάντησε ότι «στόχος είναι ο συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι με κοινή γραμμή για την τρόικα».
Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στουρνάρας: Όλοι έχουμε κάνει λάθη κ. Ρεν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βενιζέλος για Ρεν: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις καθενός
«Δώρο» στον Σαμαρά μια Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα; “Κερασάκι” και η επίσκεψη Μέρκελ
Άγριο κράξιμο από Ρεν: Ζω με τις καθυστερήσεις των Ελλήνων τέσσερα χρόνια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τώρα και η Λαγκάρντ εναντίον τρόικας
”Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης”