Πολιτική

Με τη διαδικασία του «επείγοντος» ξεκίνησε η επεξεργασία του Πολυνομοσχεδίου στην Βουλή

Με ενστάσεις από την Αντιπολίτευση για την διαδικασία του «επείγοντος» ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων η κοινοβουλευτική επεξεργασία του Πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευσης της υποδόσης, το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε την διαδικασία του «επείγοντος» λέγοντας ότι «όπως καταλαβαίνεται τα όρια είναι πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει ώστε να τελειώσει τα θέματα μέχρι το επόμενο Eurogroup προκειμένου να μπορέσει να γίνει η εκταμίευσης της δόσης. Και όλοι πιστεύω να καταλαβαίνετε ότι αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη». Στο ίδιο μήκος κύματος υπέρ τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων. Ολοκλήρωση της συμφωνίας και μετά ανοίγει το θέμα του Χρέους. Αυτό το νομοσχέδιο όλη καταλαβαίνουμεοτι είναι ένα λιθάρι αυτής της προσπάθειας και πρέπει να γίνει άμεσα τελειώνουμε για να βοηθήσει την χώρα στο μέλλον».

Αντίθετα αρνητικά τοποθετήθηκαν για την διαδικασία του «επείγοντος», που ουσιαστικά είναι «κατεπείγουσα» καθώς μια μόνο ημέρα το νομοσχέδιο θα βρεθεί για επεξεργασία στις Επιτροπές και την επόμενη θα πρέπει να ψηφιστείς την Ολομέλεια, όλοι οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, όλοι οι εισηγητές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύσσωμα τα κόμματα της μειοψηφίας ζήτησαν από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα φέρει σε αυτό το νομοσχέδιο τροπολογίες δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο της Βουλής.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε πως «δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η Βουλή καλείται και πάλι να νομοθετήσει με αυτή την διαδικασία. Η πλειοψηφία του όγκου του νομοσχεδίου που συζητάμε αφορά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, και ένα κομμάτι που προικοδοτεί και πάλι την ΤΡΕΝΟΣΕ, μπας και μπορέσουμε και την πουλήσουμε έστω και με αυτό το ευτελές τίμημα. Με αυτή την διαδικασία και πάλι μπαίνει η δαμόκλεια σπάθη του Eurogroup. Αλλά εμείς η ΝΔ θέλει μια διαβεβαίωση, ότι με αυτά τα μέτρα κλείνουμε και δεν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα όπου θα έρθει σήμερα ή αύριο με την μορφή τροπολογίας και θα πρέπει αδιάβαστοι οι βουλευτές να ψηφίσουν» Ο κ. Μιλτ. Βαρβτσιώτης μάλιστα ρώτησε ευθέως εάν ισχύουν όσα ακούγονται ότι ετοιμάζεται τροπολογία που θα έρθει στο Πολυνομοσχέδιο και θα αφορά ρυθμίσεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο εισηγητής της ΧΑ Βαγγέλης Καρακώστας είπε πως «αυτό που πράττετε είναι ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης ανέφερε πως «για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο έργο της ιλαροτραγωδίας. Η κυβέρνηση επί μήνες υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν, εάν ίσχυε αυτό γιατί δεν θα πρέπει να έχει χρόνο για να διαβουλευτεί με άνεση και όχι με την πλάτη στον τοίχο και οι βουλευτές να το αποδεχθούν» Και ζήτησε να μην έρθουν τροπολογίες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως «δεν μας κάνει εντύπωση αυτή η διαδικασί, το περιμέναμε . Όταν πρόκειται για μέτρα Αρμαγεδδών, αυτά τα προωθείτε με την διαδικασία του κατεπείγοντος Και είναι φυσιολογικο να επιλέγετε αυτή την διαδικασία. Τα μέτρα αυτά θα έχουν αρνητική επίπτσης τα λαικά στρώματα και τους εργαζόμενους…»

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε πως «το Ποτάμι δεν μπορεί να συνηγορήσει σε αυτές τις διαδικασίες. Βεβαίως υπάρχειι χρονική ασφυξία αλλά αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν έρθει νωρίτερα στην Βουλή» και επεσήμανε πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να φέρει οποιαδήποτε τροπολογία με μέτρα αυτό το διήμερο σε αυτό το νομοσχέδιο».

Τέλος και η εισηγήτρια της ΕΚ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπε πως «διαφωνούμε με την «επείγουσα» διαδικασία καθώς οι βουλευτές δεν προλαβαίνουμε να το επεξεργαστούμε»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι δεν προβλέπεται να έρθουν τροπολογίες. Το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είπε θα έρθει ξεχωριστό σε νομοσχέδιο. Το μόνο θέμα για την ενέργεια που προβλέπεται στη συμφωνία και δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι ένα μικρό θέμα που αφορά το ΕΜΕΑΡ αλλά δεν θα έρθει ως τροπολογία αλλά και αυτό σε άλλο νομοσχέδιο.

Έτσι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με την μορφή του» επείγοντος» πέρασε κατά πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών θα γίνουν τρείς διαδοχικές συνεδριάσεις. Η πρώτη μέχρι τη μια το μεσημέρι, με την συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδδίου, στις 2 το μεσημέρι η ακρόαση φορέων και στις 5 το απόγευμα η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου.

Μετά από πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η Επιτροπή τήρησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από την 17Ν ως μια πράξη αντίστασης, όπως είπε « απέναντι στους τρομοκράτες που με περίστροφα και καλάσνικοφ στερούν ζωές. Σε όσους έχουν μύχιες σκέψεις προσβολής του πολιτεύματος Και προς τιμή προς τον εκλιπόντα συνάδελφό μας».

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα