Πολιτική

Μέρκελ: Διαψεύδει Τσίπρα και βάζει… φρένο για το χρέος!

Η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή.

Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη χθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε σήμερα να μετριάσει το Βερολίνο.

Αβεβαιότητα για το ΔΝΤ

Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup. Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη » πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση».

«Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση.» Ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο κ. Κόλμπεργκ.

Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.

Πηγή: dw.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη για τα Τέμπη - Τα επόμενα βήματα
Τα κόμματα, αφού  μελετήσουν τα περιγραφόμενα  μπορούν να καταθέσουν στην Ολομέλεια αίτηση με 30 τουλάχιστον  υπογραφές βουλευτών για την σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής
Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη 3
Υπηρετούν στην Αστυνομία 9.422 γυναίκες - «Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», λέει σε post ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς ζήτημα ισότητας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια πιο ανθρώπινη, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση»
Από δράση της Αστυνομίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Ανδρουλάκης: Η ενωτική ομιλία στο ΣΕΦ, τα μηνύματα αντεπίθεσης κι η έμμεση αναφορά στην Κωνσταντοπούλου – «Δεν είμαστε κόμμα – κομήτης»
«Η μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που ταυτόχρονα δείχνει στους πολίτες ποιος εχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανεβάζει εκ νέου στροφές», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 3