Πέμπτη, 14 Νοε.
16oC Αθήνα

Μέσω Παρισίων…η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους

Μέσω Παρισίων…η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η βιωσιμότητα του χρέους

Επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν το ραντεβού του κυβερνητικού κλιμακίου με την τρόικα το τριήμερο 3 – 5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι – Σαμαράς και Βενιζέλος επιδιώκουν να θέσουν εκεί τις προωθούμενες φοροελαφρύνσεις και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – τρόποι για να τονωθεί η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και να ενισχυθεί ουσιωδώς η απασχόληση αναζητήθηκαν κατά τη χθεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Αλλαγή τοποθεσίας – αλλαγή ατζέντας”. Αυτό φαίνεται να είναι το δόγμα, που επικρατεί στην κυβέρνηση συνεργασίας, πίσω από την απόφαση για μεταφορά των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εκτός ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Παρίσι, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι ο καταλληλότερος χρόνος να τεθεί υπ όψιν της τρόικας και κατ επέκταση των εταίρων μας το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων αλλά και να εκκινήσει η συζήτηση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος φέρονται αποφασισμένοι να αποκρούσουν κάθε “ανεδαφικό” πολιτικά και οικονομικά “αίτημα” της τρόικας για νέο δάνειο ή για πρόσθετες αντιδημοφιλείς παρεμβάσεις και να υποστηρίξουν με σθένος πως ήλθε πλέον η ώρα για διορθώσεις σε μέτρα, που αποδεδειγμένα πλέον δεν έχουν αποδώσει όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου επικαλούμενο την εμπροσθοβαρή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τις προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup θα επιχειρήσει να “δεσμεύσει” από το Παρίσι τους εταίρους στη διαδικασία της τελικής τακτοποίησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ποιοί θα είναι στο Παρίσι

Η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου, που θα αποτελείται από τους Σταύρο Παπασταύρου και τους Υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια και Γιάννη Βρούτση θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των ελεγκτών μας στα γραφεία του ΔΝΤ στη Γαλλική πρωτεύουσα, ενώ η τρόικα θα επανακάμψει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου για να συνεχίσει την αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Προς στιγμήν είχε προκληθεί σύγχυση καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί είχε δηλώσει άγνοια για τη συνάντηση στο Παρίσι για να επανέλθει αργότερα και να διευκρινίσει πως στη Γαλλική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί “μία προπαρασκευαστική συνάντηση, που θα χρησιμεύσει, ώστε να καθοριστούν τα βασικά ζητήματα” υποστηρίζοντας ότι η καθαυτή αξιολόγηση θα γίνει επί ελληνικού εδάφους το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν πως η μεταφορά των συζητήσεων Αθήνας – τρόικας εκτός ελληνικού εδάφους δεν έχει μόνον επικοινωνιακό σκέλος αλλά και ουσιαστικό πολιτικό. Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι “ Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει και η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας- μέλους της Ευρωζώνης”.

Σύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής με την απασχόληση επιχειρεί η κυβέρνηση

Η ενίσχυση της βιομηχανίας αλλά και τα προβλήματα του κλάδου μπήκαν στο μικροσκόπιο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης και με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, που έγινε χθες υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τόνισε στο ΣΕΒ πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη στήριξη των επιχειρήσεων, δήλωσε υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να στηριχθεί η βιομηχανία και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, επέμεινε πως για την κυβέρνηση αποτελεί στρατηγικό στόχο η ενίσχυση της βιομηχανίας. Ο ίδιος συνέδεσε ευθέως την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής με την καταπολέμηση της ανεργίας σημειώνοντας ότι “στόχος μας είναι να ανέβουμε από το 9% του ΑΕΠ στο 14% όχι απλώς για να υπηρετήσουμε αριθμούς αλλά κυρίως για να υπηρετήσουμε την απασχόληση την καταπολέμηση της ανεργίας, την ανάγκη να βρουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας”.

Τη σύσκεψη απησχόλησαν ζητήματα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η φορολογική μεταρρύθμιση, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η κινητοποίηση κεφαλαίων, η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας αλλά και τα “κόκκινα” δάνεια, για τα οποία ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση εντός του Αυγούστου κειμένου εργασίας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας, τόνισε πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να εκλείψει ο ηθικός κίνδυνος να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες και να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Γενικότερα, δήλωσε πως “ η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης, που δίνουν αισιοδοξία περισσότερες επενδύσεις”. Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, εξάλλου, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 έως 1,5% υπό την προυπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κομισιόν για τρόικα: Θα γίνει η συνάντηση στο Παρίσι αλλά η αξιολόγηση θα γίνει στην Αθήνα!

Από υπουργός … τραγουδιστής – Ανοίγει και μπουάτ

Τα πάνω – κάτω από το πολυνομοσχέδιο – Όλα τα νέα μέτρα

Το ρυθμιστικό σχέδιο άναψε ξανά φωτιές στην κυβέρνηση

Κομισιόν: Ποιό Παρίσι; Ο έλεγχος από την τρόικα θα γίνει κανονικά στην Αθήνα! Άγνοια δήλωσε ο αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε