Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Mετά το ρωσικό ναυάγιο η κυβέρνηση προχωράει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ – Νέα ανακοίνωση από τη Gazprom: “Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα”

Mετά το ρωσικό ναυάγιο η κυβέρνηση προχωράει σε νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ – Νέα ανακοίνωση από τη Gazprom: “Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα”

-Μ.Παπαγεωργίου: “Όλοι οι υποψήφιοι είχαν τα στοιχεία για τις οφειλές ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ
-Οι Ρώσοι “φοβήθηκαν” ότι θα τεθούν αυστηροί όροι από την Κομισιόν, αναφέρουν πηγές από τη Μόσχα
-“Η Ευρώπη δεν έβαλε ποτέ βέτο στο ρωσικό deal”, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν
-”Θα διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα στον επενδυτικό τομέα”, υποστηρίζει η Gazprom
– Η κυβέρνηση απαντά πως η Gazprom δεν ενημέρωσε για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, την ώρα που η ρωσική Gazprom τονίζει σε δεύτερη ανακοίνωσή της, ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά, αντίθετα σχεδιάζει να διευρύνει περαιτέρω τη συνεργασία της με τη χώρα μας στον επενδυτικό τομέα.

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Alexander Medvedev: “Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας όπως είπε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.Η
 
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί. “Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. “Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας”, τόνισε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές, ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.
 
Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. “Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες”, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι:
-Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.
-Το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου αν αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.
-Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.
 
Όσον αφορά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πια Αρενκίλντε, χαρακτήρισε αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί ανάμειξης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

“Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του κ. Μπαρόζο”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ πηγές τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοί “έδιωξαν” την Gazprom από την Ελλάδα – Το παρασκήνιο πίσω από την απόσυρση των ρώσων από τις αποκρατικοποιήσεις – Αμηχανία στην κυβέρνηση!

Το ναυάγιο με ΔΕΠΑ βυθίζει το Χρηματιστήριο – Πτώση πάνω από 5%!

Τα ποσά που οφείλουν στη ΔΕΠΑ οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί

Ρωσική… υποχώρηση! Ναυάγιο! Δεν υπέβαλαν προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι GAZPROM και SINTEZ

Άσχημη εξέλιξη! Reuters: Αποσύρει την προσφορά της η Sintez για την ΔΕΣΦΑ – Δεν κατέθεσε προσφορά ούτε η GAZPROM για την ΔΕΠΑ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε