Ομοβροντία φίλιων πυρών δέχεται τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα και ταξί, καθιστώντας το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής τουλάχιστον αβέβαιο. Με τον κατάλογο των συμπολιτευόμενων βουλευτών, που αντιδρούν να διευρύνεται επικίνδυνα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αφ ενός η αποψινή ενημέρωση Χατζηδάκη προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφ ετέρου οι πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου θα εκτονώσουν την ένταση και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις πιθανές διαρροές.
Αργά χθες βράδυ ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, προέβη σε κατευναστική δήλωση επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές θα πειστούν μόλις πληροφορηθούν ακριβώς τις προωθούμενες αλλαγές και θα ταχθούν υπέρ της αποκλιμάκωσης της τιμής του γάλακτος και των φαρμάκων, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την υλοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα. Ωστόσο, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και η αποτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης να ενημερώσει εγκαίρως τους βουλευτές συντηρούν το κλίμα καχυποψίας και επιτείνουν τις αντιδράσεις στις Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν, μάλιστα, τη δυσφορία τους, για τη στάση ορισμένων βουλευτών κάνοντας λόγο για προσωπικές στρατηγικές, την ώρα, που η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξόδου από την κρίση, ενώ προβληματίζονται εντόνως από τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που, όπως λένε, “εκμεταλλεύονται” τις αντιρρήσεις τους στις προωθούμενες αλλαγές, ώστε να ανοίξουν ακόμη ένα εσωκομματικό επεισόδιο κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αργά χθες βράδυ υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του Αθανάσιου Τσαυτάρη με τους δύο Υπουργούς να τονίζουν ότι θα εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στα όρια του εφικτού, χωρίς την παρουσία, πάντως, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, που δεν αποκλείει να παραιτηθεί, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέτασε ενδελεχώς τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών με το πολυνομοσχέδιο σε κλειστή σύσκεψη με συνεργάτες του, παρουσία του κυρίου Τσαυτάρη.
Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ενστάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζει να εγείρει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον οποίο πληροφορίες φέρουν πλέον να τελεί υπό παραίτηση, εφ όσον δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις των γαλακτοπαραγωγών. Αντίθετοι στη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για το γάλα εμφανίζονται επίσης οι κύριοι Βλάχος, Τζαμτζής, Κοντός, Μαρίνος, Στύλιος, Καράμπελας και Κοψαχείλης. Ανοιχτός στο ενδεχόμενο παραίτησης από τη βουλευτική του έδρα, εάν δεν επέλθουν βελτιώσεις στις διατάξεις για τα φάρμακα φέρεται και ο Β Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής.
Τα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι αριθμητικά λιγότερα, ωστόσο, δυσκολότερα στη διαχείριση τους, όπως παραδέχονται επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Μιχάλης Κασσής έχει δηλώσει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι αδιαφορεί ακόμη και για την προοπτική διαγραφής του, ενώ ο Θάνος Μωραίτης βάλλει ευθέως κατά του Κωστή Χατζηδάκη επιμένοντας στην καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου. Έντονο προβληματισμό για τις προωθούμενες αλλαγές έχουν, επίσης, διατυπώσει και οι κύριοι Σηφουνάκης και Κουτσούκος. Επιφυλάξεις, προκειμένου να πληροφορηθούν τις ακριβείς διατυπώσεις σε γάλα και φάρμακα έχουν ήδη εκφράσει οι κύριοι Λοβέρδος και Αηδόνης.
Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, όπου Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να θέσουν επί τάπητος την τακτική, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το προσεχές τριήμερο έως και την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.
Διαβάστε επίσης
Σκορδάς: δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε στο γάλα
Α. Γεωργιάδης: όποιος δεν ψηφίσει αναλαμβάνει ευθύνη εξόδου από το ευρώ
Δεν κάνει κανείς πίσω για το γάλα – Ξέσπασμα του Μωραΐτη κατά της κυβέρνησης