Κυριακή, 17 Νοε.
14oC Αθήνα

Μικρή υποχώρηση της τρόικας για τις ρυθμίσεις των δανείων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Ποιά καυτά ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά

Μικρή υποχώρηση της τρόικας για τις ρυθμίσεις των δανείων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Ποιά καυτά ζητήματα είναι ακόμα ανοιχτά

– Νέα συνάντηση την Τρίτη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας για τα δάνεια στις τράπεζες
– Στο δρόμο της συμφωνίας για τις ασφαλιστικές εισφορές με τα χρέη στα ταμεία να ξεπερνούν τα 15 δισ.
– Ερώτημα εάν η τρόικα επιμένει στην διατήρηση και το 2013 για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ
– Για τις απολύσεις στο Δημόσιο φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πείσει την τρόικα προς το παρόν

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται λίγο πριν τη συμφωνία αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

Αυτό ήρθε μετά την σύσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τουλάχιστον 4 υπουργούς και τους συνεργάτες τους, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν σε αριθμό τα 30 άτομα.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετείχε στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, «η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς. Αύριο θα έχουμε μια νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια».

Από την πλευρά του, παράγοντας του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το υπουργείο μας. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης. Στόχος είναι να κλείσει το θέμα αύριο, στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εάν η ρύθμιση θα είναι ταυτόσημη για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά προς τον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 31/12/12), και από τις 798.000 ενεργές επιχειρήσεις, οι 392.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές.

Από την ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, έχουν αποχωρήσει οι υπουργοί Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και αυτή συνεχίζεται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται», ήταν το σχόλιο πηγών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με τις επαφές που έχει το υπουργείο με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο και ειδικότερα για το σχέδιο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας που έχει εκπονήσει ο Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης έχει παραδώσει στην τρόικα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, αλλά απομένουν και αρκετά τεχνικής υφής ζητήματα, τα οποία, μάλιστα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών τεχνικού κλιμακίου των δανειστών της χώρας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ηγεσία του υπουργείου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να πείσει και να κάμψει τις όποιες ενστάσεις της τρόικας, για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία στην κινητικότητα, που αποτελεί και προϋπόθεση του μνημονίου.

Υπογραμμίζουν πως όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο κ. Μανιτάκης οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων, ενώ ο υπουργός έχει ταχθεί, όπως και η τρικομματική κυβέρνηση, κατά των «τυφλών» απολύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει τους επίορκους, τους ακατάλληλους υπαλλήλους, όπως τους «κοπανατζήδες», τους κατά «φαντασίαν ασθενείς» και όσους χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη το ξεσκόνισμα όλων των υπηρεσιακών φακέλων.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνουν ότι επί της ουσίας το αρχικό αίτημα της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, θα επιτευχθεί δίχως απολύσεις, καθώς μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 75.000 υπάλληλοι. Ταυτόχρονα, τηρείται πιστά η δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει σε ορισμένους τομείς και πάγωμα των προσλήψεων. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το δημόσιο μπορεί να φτάσουν και τις 180.000 μέχρι το 2015 και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τηλεφώνημα Κουβέλη σε Σαμαρά: “Διαπραγματεύσου το χαράτσι με την τρόικα”

Για 80 εκατομμύρια ευρώ πάγωσε όλη η χώρα – Στα 230 εκατ. ευρώ η τρύπα από την υστέρηση των εσόδων


Αναστέλλονται με απόφαση Βρούτση 18.228 αταυτοποίητες συντάξεις

36 ως 48 οι δόσεις των οφειλών στα Ταμεία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε