Αναφερόμενος στα κριτήρια για τις απολύσεις, είπε: “Ακούστηκε ότι οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις για το 2013 και το 2104 θα είναι μόνο από τη δεξαμενή της κινητικότητας. Όχι! Πρώτοι στη λίστα είναι οι πειθαρχικά ελεγκτέοι υπάλληλοι. Δεύτεροι όσοι έχουν πλαστά δικαιολογητικά κλπ. Μόνο αν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα πάμε στη δεξαμενή κινητικότητας. Για κάθε μια από τις 15.000 αποχωρήσεις, θα υπάρχει μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια”.
Ενώ για τις προσλήψεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε: “Και μια καινοτομία στις προσλήψεις: θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ελεγχόμενος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να μη ζητά ο κάθε υπουργός το μερίδιο του στις προσλήψεις, χωρίς να έχει εικόνα συνολική. Υπάρχει δυστυχώς σύγχυση μεταξύ εργαλείων διαθεσιμότητας – κινητικότητας και απολύσεων. Η κινητικότητα πρέπει να είναι μόνιμο εργαλείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού δημοσίου. Η περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι παράδειγμα πραγματικής κινητικότητας. Έχουν προσόντα. Ως θεσμός, βέβαια, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα που ήταν τότε η πάταξη παραεμπορίου”.
Για τα κριτήρια επιλογής για την κινητικότητα ξεκαθάρισε ότι: “”Ρωτούν πολλοί. Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή για την κινητικότητα. Προφανώς θα είναι η παιδεία τους και κοινωνικά κριτήρια, αλλά το πιο βασικό θα είναι ο τρόπος εισαγωγής στο δημόσιο, αν μπήκαν με κομματικά κριτήρια ή ΑΣΕΠ. Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μπορεί να διαφωνεί. Η μεταρρύθμιση είναι προσπάθεια να εντάξουμε λογική στην πραγματικότητα μας”.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στους δήμους ότι δεν έδωσαν άμεσα τους καταλόγους πλεονάζοντος προσωπικού: “Πρέπει όλοι οι φορείς ταχύτατα να κινηθούν, ώστε να προχωρήσει η κινητικότητα. Αν ο δήμοι και άλλοι αρμόδιοι είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους και είχαμε εικόνα πλεονάζοντος προσωπικού, δεν θα χρειάζονταν οριζόντια μέτρα και δε θα χρειαστεί, αν κάνουν τη δουλειά τους. Είναι συλλογικός ο στόχος και δεν μπορεί να γίνει μόνο από υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η αποστολή μας δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν αντιδράσεις πολλές και έντονες. Και στη Βουλή συγκρούστηκαν δυο αντιλήψεις… Είμαι βέβαιος πως η σιωπηλή πλειοψηφία του κόσμου εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο της!”.
Μεταξύ άλλων είπε κατά την ομιλία του: “…Και σαν βουλευτής υπερασπίστηκα τολμηρές αλλαγές. Και σαν υπουργός, υποχρέωσή μου είναι να κινηθώ σε αυτή κατεύθυνση. Δεν αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου ως διεκπεραιωτή αποφάσεων. Όταν ανέλαβα βρήκα ένα συμφωνημένο πλαίσιο διαθεσιμότητα / κινητικότητα. Όταν έφτασε η Τρόικα το κοντέρ στην κινητικότητα έγραφε ΜΗΔΕΝ. Και καταφέραμε να κερδίσουμε χρόνο. Αν η διαπραγμάτευση δεν έκλεινε έτσι, η χώρα δεν θα εξασφάλιζε ροή χρηματοδότησης”.
Ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές για τη ΔΗΜΑΡ: “Άκουσα χθες τον κ. Ξηρουρη να κάνει κριτική για οριζόντιες περικοπές. Ειδικά εσείς, δεν γνωρίζατε τις δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν…; Δεν γνωρίζατε πως οι 12.500 στην κινητικότητα ήταν προαπαιτούμενο για τη δόση…; Περιμένατε να χαθεί στη μετάφραση η Τρόικα; Δεν κάναμε αποδεκτές τις απαιτήσεις της Τρόικας για αύξηση των απολύσεων…”.
“Δεν ήταν prion action για τη δόση του Ιουνίου τα οργανογράμματα! Μήπως μπλέκεται τα οργανογράμματα των υπουργείων, γιατί αυτά ήταν έτοιμα. Και επειδή συζητάμε εφ’ όλης της ύλης: υπήρχε ως προαπαιτούμενο στο 2ο μνημόνιο η απόλυση 15.000 υπαλλήλων για το 2012; Το ξέρει ο κ. Στουρνάρας… Υλοποιήθηκε; Όχι! Το επέβαλλε η Τρόικα; Όχι. Γιατί; Γιατί η λέξη απόλυση αντικαταστάθηκε με βοήθεια Task Force, με λέξη κινητικότητα και αυτή ήταν επιτυχία για να μην πω από τον κ. Μανιτάκη, της κυβέρνησης! Ο κ. Μητσοτάκης είχε βρει ΜΗΔΕΝ στην κινητικότητα…, αυτό να πει πως το βρήκε για διαθεσιμότητα…”.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: “Κάνετε λάθος. Το προαπαιτούμενο για τη δόση ήταν 12.500 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων για τον Ιούνιο! Για το Task Force δεν διαφωνώ, έχει διαφορετική προσέγγιση με την Τρόικα, με την οποία όμως διαπραγματευόμαστε και έχει θέσει ποσοτικούς στόχους.
Η παρέμβαση μου δεν είχε στοιχεία προσωπικής αιχμής για τον κ. Μανιτάκη, τον οποίο ως επιστήμονα τον σέβομαι. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω το γεγονός ότι η χώρα είχε μια σκληρή δέσμευση αναλάβει ως προαπαιτούμενο, την οποία δεν είχε εκπληρώσει”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής