Τετάρτη, 24 Ιουλ.
34oC Αθήνα

“Μπηχτές” από Σαχινίδη προς τη ΝΔ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει την επιβολή νέων μέτρων αλλά και ενδοκυβερνητικές αψιμαχίες, με τον Φίλιππο Σαχινίδη να κατηγορεί τη Ν.Δ. για τη στάση της στην περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του προυπολογισμού του 2014.

Ο Σταύρος Καλογιάννης της ΝΔ αφενός υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση και την επίτευξη των οικονομικών στόχων, ωστόσο ανεφέρθηκε στις αντοχές της κοινωνίας τονίζοντας ότι οι φόροι στα ακίνητα είναι δυσβάσταχτοι και ότι τα όρια αντοχής των πολιτών έχουν εξαντληθεί.

Για θριαμβολογία επί ενός προϋπολογισμού που είναι «στον αέρα», έκανε λόγο ο Στέφανος Σαμοΐλης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό «υπό αίρεση και υπο ριζική αναθεώρηση» ενώ εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξει κείμενο με νέα μεγέθη. Επεσήμανε πως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υιοθετεί τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε ως «σκληρά ταξικές» τις πολιτικές που επιβάλλονται και «φοροληστρικές» τις επιβαρύνσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

“Μπηχτές” Σαχινίδη στη ΝΔ

Ο Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ κατά τη διακυβένρηση του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι το πλεόνασμα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2013 “δεν υπήρξε το αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, όπως επιχειρούν κάποιοι συνάδελφοι να πουν”. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τυχόν νέα μέτρα λέγοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές εισοδήματος και αύξηση φορολογικών βαρών. Ωστόσο απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε “Ας μην τάζουν κάποιοι τον παράδεισο όταν η απόσταση από την κόλαση δεν είναι ακόμη ασφαλής”.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επιβάλει νέα μέτρα, τα οποία μέχρι τότε θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Χαρακτήρισε επίσης τον συζητούμενο προϋπολογισμό του 2014 «προσωρινό», καθώς δεν έχει την έγκριση των δανειστών και της τρόικας.

 Για προϋπολογισμό καταστροφής και μιζέριας έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος ο οποίος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί από την τρόικα και «νύχτα θα φέρει νέες αλλαγές».

Για «σφιχτό προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους» έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη. Η ίδια είπε επίσης ότι «συντάχθηκε υπό το άγχος τόσο της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2014». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι βασικό πρόβλημα του προϋπολογισμού «είναι η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών κρίσιμων θεμάτων», όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η αναπτυξιακή διάσταση και τα μέτρα κοινωνικής επανόρθωσης των επιπτώσεων.

Αύριο, ημέρα Τρίτη, αναμένονται οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ και των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Ο προϋπολογισμός του 2014 αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου μετά το αυριανό Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης

Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για τα υποβρύχια!

“Πόλεμος” κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα – Καταγγελία Άδωνι: “Δέχθηκα πιέσεις από φαρμακοβιομηχάνους για να αποσύρω την τροπολογία”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε