«Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ξενοφοβική», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο, με τίτλο «Η Αθήνα αποφασιστική κατά του ρατσισμού», ασχολείται κυρίως με τα θέματα ρατσιστικής βίας που παρατηρούνται στα σώματα ασφαλείας.
Ο κ. Δένδιας κληθηκε να σχολιάσει τις αιτιάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για 15 περιστατικά, όπου υπάρχουν ενδείξεις για χρήση βίας με ρατσιστικά κριτήρια από την πλευρά αστυνομικών εναντίον μεταναστών.
«Κανένας δεν θα απαλλαγεί των ευθυνών. Οι κυρώσεις για όσους παραβιάζουν το νόμο είναι πολύ αυστηρές και οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί σε περιστατικά ρατσιστικής βίας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόλυσης, μέσα από την πειθαρχική επιτροπή που εξετάζει τις υποθέσεις», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το έργο των αστυνομικών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση 15 περιστατικά, αλλά στο σύνολό του. Και χαρακτήρισε «άδικο» να χαρακτηρίζεται μία ολόκληρη κοινωνία από τη συμπεριφορά ενός κόμματος (Χρυσή Αυγή), «το οποίο, παρά την αύξηση των ποσοστών του, παραμένει μειονοτική τάση στην Ελλάδα», όπως είπε.
Αναφορικά με τις εικασίες ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει μεγάλη αποδοχή στους κόλπους της αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν κάποιος αστυνομικός έχει σχέσεις με το συγκεκριμένο κόμμα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «αν ο αστυνομικός παρανομεί, προσπαθώντας να εφαρμόσει τις αρχές της νεοναζιστικής ιδεολογίας, τότε θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι εντονότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του συνόλου των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δήλωσε, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σοβαρά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε ενδεικτικά ότι το 2012 υπήρξε μείωση 22,63% στην είσοδο παράνομων μεταναστών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ως προς το πρωτόκολλο επανεισδοχής που θα υπογράψει σήμερα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «με το πρωτόκολλο αυτό, η Ελλάδα και η Σερβία στέλνουν το μήνυμα της αποφασιστικότητας να συνεργαστούν για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών της στην αύξηση της εγκληματικότητας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Βελιγράδι