Την καταγραφή όλων των ακινήτων υπουργείων και εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων, ζητεί με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, με εντολή του πρωθυπουργού.
Ο κ. Σαμαράς δίνει προθεσμία μιας εβδομάδας, προκειμένου οι υπουργοί να ενημερώσουν για τα ακίνητα που διαθέτει το κάθε υπουργείο. Στόχος είναι η περιστολή δαπανών για την στέγαση υπηρεσιών, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με μισθώσεις άλλων κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες, την ίδια ώρα που πολλά ακίνητα του δημοσίου μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, χωρίς να καταβάλλονται υπέρογκα ποσά.
Σημειώνεται ότι το 2011 με έγγραφο του το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών κόστισε 155,77 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε και μετά τη μείωση στα μισθώματα που αξίωσε το δημόσιο λόγω κρίσης.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η σχετική δαπάνη για το 2009 είχε ανέλθει σε 178,16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 σε 169,70 εκ ευρώ.
Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην προηγούμενη Βουλή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με τα οποία τα μισθώματα κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες, ανήλθαν στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόταν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες σε ενοίκια ύψους 37 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να βρει τα 11,5 δισ. ευρώ που χρειάζονται όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.
Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με υπουργούς για τις περικοπές ο κ. Στουρνάρας θα συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό ώστε να οριστικοποιηθούν οι περικοπές για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας και οι επιτελείς του υπουργείου θα έχουν συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για την κοστολόγηση των μέτρων, ενώ αύριο και στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση θα δοθούν και οι τελικές κατευθύνσεις. Οι περικοπές ουσιαστικά έχουν δρομολογηθεί (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
Πάντως σήμερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Δείτε τη σχετική είδηση.
Το οικονομικό επιτελείο σε πλήρη συμφωνία με το Μαξίμου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του καθώς οι υπουργοί κράτησαν μικρό καλάθι δείχνοντας ότι δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που θα σημάνουν τα νέα μέτρα.
Έτσι το μήνυμα ήταν σαφές. Πρέπει να επανέλθουν με νέα μέτρα και νέο σχέδιο για περικοπές.
Ουσιαστικά υπάρχει μια μαύρη τρύπα πάνω από 6 δισ. (στο σύνολο των 11,5 δισ. που απαιτούνται) τα οποία αναζητούνται από τις δαπάνες των υπουργείων. Αν οι ίδιοι οι υπουργοί δεν καταθέσουν προτάσεις, τότε θα αναλάβει το Μαξίμου.
Ήδη το… προσχέδιο δείχνει προς τέσσερις κατευθύνσεις. (Διαβάστε εδώ τα μέτρα που προτείνονται)
Ουσιαστικά πέρα από τις δαπάνες τη… νύφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι όλων των επιπέδων.
Οι περικοπές θα έρθουν από τα επιδόματα, και μάλιστα σε ποσά που αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια, αλλά και από τις γενναίες περικοπές σε υψηλές συντάξεις, όπου μπαίνει πλαφόν περίπου στα 2.400 ευρώ.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μαχαίρι στις διπλές συντάξεις που λαμβάνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, αλλά και σε περικοπές ύψους 10% ως 20% στα προβληματικά ταμεία.
Μέσω ενιαίου μισθολογίου σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και γενναίων περικοπών στους μισθούς των ΔΕΚΟ το επιτελείο ελπίζει σε μεγάλη μείωση των δαπανών.
Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι σε επίπεδο συντάξεων οι υπάλληλοι των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όσοι καλύπτονται απ’ τα ταμεία επιστημόνων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διπλές συντάξεις, δηλαδή χήρες γυναίκες που παίρνουν εκτός απ’ τη δική τους και τη σύνταξη του άνδρα τους, ή όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα δουν μεγάλες μειώσεις. Σήμερα το πλαφόν για τις δύο συντάξεις, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται τα επικουρικά ταμεία, είναι στα 3.360 ευρώ. Αυτό το ποσό αναμένεται να μειωθεί δραματικά.
Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση και για όσους είχαν πολλά χρόνια υπηρεσίας με υψηλή αμοιβή και κατάφεραν να έχουν μεγάλη σύνταξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πλαφόν αυτή τη στιγμή είναι στα 2.740 ευρώ. Από τη στιγμή που το αντίστοιχο πλαφόν του ΙΚΑ είναι στα 2.350 μάλλον μιλάμε για δραματικές αλλαγές.