Στην επιστολή τους, οι Σαρκοζί και Μέρκελ γράφουν στον πρόεδρο της ΕΕ ότι οι δεκαεπτά “αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν ένα πρόεδρο για μια θητεία δυόμισι ετών”. “Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτή την ευθύνη”, συνεχίζουν.
Προτείνουν να διακόπτεται η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία των χωρών της ευρωζώνης που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους.
“Στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία σύγκλισης θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα”, γράφουν οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με τον Σαρκοζί και την Μέρκελ, “αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής που θα προταθεί για το επόμενο πολυετές χρηματοπιστωτικό πλαίσιο”.
“Τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής πρέπει να χρησιμεύουν για να στηρίζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα μέσα στην ευρωζώνη”, υπενθυμίζουν.
“Τα κεφάλαια που δεν χρησιμοποιούνται από τις χώρες που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται σ’ ένα ταμείο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα διαχειρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Επιτροπή”, προσθέτουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί.
Ο πρόεδρος και η καγκελάριος γράφουν επίσης, πάντα βάσει των αποφάσεών τους της προηγουμένης, ότι “η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να ενισχυθεί περαιτέρω η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέρκελ – Σαρκοζί … έβαψαν “κόκκινη” όλη την Ευρώπη
Η … μετάφραση για την Ελλάδα όσων είπαν Μέρκελ-Σαρκοζί
Στα χέρια Γάλλων και Γερμανών οι οικονομίες όλης της ευρωζώνης – Πρότειναν κοινή οικονομική κυβέρνηση