Πολιτική

Νίκος Βούτσης: Φανερά συγκινημένος στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Βουλής!

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αποσπώντας 181 ψήφους στην ψηφοφορία που έγινε το πρωί της Κυριακής στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Νίκος Βούτσης ήταν φανερά συγκινημένος στην πρώτη του ομιλία, η οποία μάλιστα ξεκίνησε με σαφείς αιχμές για την προκάτοχό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου!

Η πληροφόρηση έκανε λόγο για αστερίσκους της αντιπολίτευσης όσονα φορά στην στήριξη της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του ΠτΒ, που ήταν ο Νίκος Βούτσης. Ο λόγος ήταν βεβαίως η… προηγούμενη εμπειρία με την θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Αυτό τελικά αποτυπώθηκε στην τελική καταμέτρηση των ψήφων, αφού ο Νίκος Βούτσης συγκέντρωσε 181 θετικές ψήφους, φανερά λιγότερες από τις 235 που είχε πάρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο Νίκος Βούτσης, μάλιστα, κατά την πρώτη του ομιλία άφησε αιχμές για την προκάτοχό του, λέγοντας πως η νέα Βουλή θα πρέπει να λειτουργεί “χωρίς τυπολατρείες”, φυσικά αναφερόμενος στα πεπραγμένα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής.

Η πρώην, πλέον, Πρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής, πάντως, σήκωσε το γάντι, αφού κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, έκλεισε λέγοντας προς τον Νίκο Βούτση: “Όλους θα μας κρίνει η ιστορία…”.

Νίκος Βούτσης: Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

Η πρώτη ομιλία του Νίκου Βούτση

Ο Νίκος Βούτσης ήταν γανερά συγκινημένος ανεβαίνοντας στο βήμα του Προέδρου της Βουλής.

Μεταξύ άλλων τόνισε: “Σας ευχαριστώ για την τιμή. Θέλω να καλέσω την πλειοψηφία, στην επόμενη συνεδρίαση για τους Αντιπροέδρους να τηρηθεί ο άτυπος κανόνας που προβλέπει περισσότερες από 151 ψήφους για να μην έχουμε συνταγματικό πρόβλημα.

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την επικαιρότητα της περιόδου που διανύουμε. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Η Βουλή πρέπει να θέσει προς αξιοποίηση στην Κυβέρνηση χρήσιμους προβληματισμούς και συμπεράσματα, τόσο για την συμφωνία όσο και για την διευθέτηση του χρέους.

Χωρίς τυπολατρείες, αλλά και με την κατά το δυνατόν αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων.

Κάποιοι δεν συνειδητοποιούν πως ό, τι αποφασίζουμε εδώ μέσα επηρεάζει τις ζωές των πολιτών.Η ελληνική Δικαισύνη έχει τον πρώτο λόγο ώστε να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν: Δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια όσον αφορά στα σκάνδαλα. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών. Δεν πρέπει να μένουν σκιές και υπόνοιες. Όταν λέμε ότι θέλουμε η Βουλή να αναβαθμιστεί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι να συσχετίσουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας με τις δράσεις μας. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών και κοινωνικές συλλογικότητες. Δεν μπορεί να αγνοούμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που δημιουργούν θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Δεν μας αξίζει ένας ιδιότυπος επαρχιωτισμός. Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες στους επιστήμονες. Η χώρα δεν θα πρέπει να φαντάζει στα μάτια των νέων ανθρώπων ένα μαυσωλείο ιδεών. Η λειτουργία του καναλιού έχει στόχο την αμεσότητα, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των πολιτών. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ και ινστιτούτα. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων. Η Βουλή πρέπει να είναι αρωγός και θετικό υπόδειγμα για την παραγωγή ήθους και ανθρωπιάς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κρίση δημιούργησε απόγνωση, ανήμπορη οργή, φόβο”.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα