Πολιτική

Ο Α. Τσίπρας καλεί τους Ισπανούς να ιδρύσουν τον ισπανικό ΣΥΡΙΖΑ

Να προχωρήσουν αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός «ισπανικού ΣΥΡΙΖΑ» ενόψει των εκλογών του επομένου έτους στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου και να διεκδικήσουν την εξουσία και όχι απλά την αλλαγή των συσχετισμών, προέτρεψε τους Ισπανούς κομμουνιστές και αριστερούς, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα συνάντηση με τον Κάρλος Σεντέγια, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και Συντονιστή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωμένης Αριστεράς. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Μαιτέ Μόλα, αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση του Κάρλος Σεντέγια αφορούσε στην πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωμένης Αριστεράς για μια νέα δημοκρατική και συνταγματική συγκρότηση της χώρας, που θα μετατοπίσει το θεσμικό κέντρο βάρους, από το ζήτημα της αυτονομίας των περιφερειών, στην πολιτική και ταξική οπτική για την υπέρβαση της κρίσης.

Αφορούσε, επίσης, στις πολιτικές πρωτοβουλίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας για την ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ενόψει των περιφερειακών και τοπικών εκλογών του Μαΐου του 2015 και των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2015, με στόχο την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, ότι «αν υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο των δυνάμεων ενάντια στην τρόικα και τη μοναρχία, αυτό μπορεί να γίνει πλειοψηφικό» και προέτρεψε την ισπανική Αριστερά να μην φοβηθεί να θέσει το ζήτημα της διεκδίκησης της εξουσίας- και όχι απλώς της αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού σε βάρος των συστημικών δυνάμεων». Υπενθύμισε ακόμη το προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011, μίλησε για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, κόντρα σε όλους όσοι τότε τον θεωρούσαν ανέφικτο, και σήμερα έχει εδραιώσει μια μη αντιστρέψιμη δυναμική για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Πρωτοβουλίας για την Καταλονία, την οποία μετέφερε ο Κάρλος Σεντέγια, για τη διοργάνωση συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ναι Καμμένου σε Τσίπρα για το δημοψήφισμα

“Πόρτα” Κουτσούμπα σε Τσίπρα για το δημοψήφισμα

Δ.Σταμάτης: Ο Τσίπρας θέλει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία παριστάνοντας τον επαναστάτη του διακόπτη

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι