Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά με αιχμές στην πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή – Δηλώνει πως δεν είχε κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά με αιχμές στην πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή – Δηλώνει πως δεν είχε κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ

– Αφήνει αιχμές για όλους όσους είχαν τη λίστα τους τελευταίους 18 μήνες
– Ο πρώην υπουργός δηλώνει χαρακτηριστικά πως “δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός”
– Η πρόταση των τριών κομμάτων είναι καταπέλτης αφού αφήνει υπόνοιες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
– ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Μετά την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους η οποία είναι πραγματικά κόλαφος για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς αφήνει υπόνοιες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ήρθε και η σκληρή απάντηση του πρώην υπουργού, ο οποίος παραμένει στην Ολλανδία για τις γιορτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη δήλωσή του αναφέρει πως η σημερινή πρόταση παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών και τον θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση από τον ίδιο ηλεκτρονικών στοιχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους, τους τελευταίους 18 μήνες.

Με αυτή ακριβώς τη φράση του ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Ο πρώην υπουργός συνεχίζει στην ανακοίνωσή του και δηλώνει πως πρόκειται για καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με το αδίκημα το οποίο θίγει κατεξοχή τον ίδιο, καθώς πρόκειται για μία αλλοίωση που δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμήσουμε πως τα πρόσωπα που εξαφανίστηκαν από την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ είναι συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως είναι στη διάθεση της Βουλής την οποία καλεί να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία και καταλήγει πως δεν έχει τίποτα να κρύψει και “δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός”.

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, αφού παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές το νέο cd στην Ελλάδα, από την αντιπαραβολή των στοιχείων διαπιστώθηκαν τρία επιπλέον αρχεία σε σχέση με το παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb. Δηλαδή, είχε 2062 αρχεία και όχι 2059 αρχεία.

«Από την παράθεση των γεγονότων και την εξέταση του υλικού προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα. ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης “λίστας Λάγκαρντ”, κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι δεν παρέδωσε αυτούσια την αρχική λίστα μέσω cd στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ αυτή και παραδίδοντας την υπό μορφή usb από την οποία προέκυψε ότι είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Οι βουλευτές προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σημειώνοντας μάλιστα ότι προκάλεσε βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου επειδή πιθανώς προσπόρισε οικονομικό όφελος στους διαγραφέντες από τη λίστα συγγενείς του που απέφυγαν τον φορολογικό έλεγχο.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η πρόταση για άσκηση δίωξης κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί υποβάλλεται, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, γραπτώς, υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές και πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή παραλείψεις που, σύμφωνα με το νόμο περί «ευθύνης υπουργών», είναι αξιόποινες καθώς και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η πρόταση θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την κατάθεσή της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να μιλήσει ενώπιον του Σώματος καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιον της του προσώπου, κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση για άσκηση δίωξης». Ωστόσο, έχει δικαίωμα, αν δεν επιθυμεί να μιλήσει στην Ολομέλεια, να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και δεν θα μετέχει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όχι μόνο γιατί δεν είναι ενεργός πολιτικός αλλά και γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν προβλέπεται να ψηφίζει το πρόσωπο για το οποίο στρέφεται εναντίον του η δίωξη.

Για την απόφαση συγκρότησης Προκαταρκτικής Επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 155 παράγραφος 8 του κανονισμού της Βουλής, αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκηση δίωξης, ύστερα από αίτηση του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου η Βουλή μπορεί να συστήσει ειδική επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Εφόσον η Βουλή αποφασίσει τελικά τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, θα ορίσει και την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.
Το πόρισμα πρέπει να είναι αιτιολογημένο και με σαφείς τις κατηγορίες για την άσκηση της δίωξης. Αν η μειοψηφία έχει διαφορετική άποψη, θα καταχωρηθεί σε χωριστό κεφάλαιο στο ίδιο πόρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και μπορεί να αναθέσει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εισαγγελέα εφετών τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετιζομένων με την προκαταρκτική εξέταση. Η προανάκριση είναι μυστική και απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά.

Οι εξουσίες της Επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της Κοινοβουλευτικής Συνόδου και παύουν μόνο με τη διάλυση της Βουλής ή τη λήξη της βουλευτικής περιόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, η τρικομματική κυβέρνηση θα επιδιώξει να ολοκληρώσει με ταχύτατους ρυθμούς την έρευνα.

Στη συνέχεια, το πόρισμα της Επιτροπής θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία, ενώ η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστο 151 ψήφοι.

Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι, με τροποποίηση που επέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον Απρίλιο του 2011, η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους.

Το Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς και θα πρέπει, εντός ορισμένης προθεσμίας, να παραδώσει τη γνωμοδότησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταπέλτης για Γ. Παπακωνσταντίνου η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε