Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά συνέδρια που γίνονται σε όλο τον κόσμο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στη σημασία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, τις μεταρρυθμίσεις, τη λιτότητα και τις επενδύσεις. Υπογράμμισε την μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει ο Έλληνες και τα πρωτοφανή αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, κάτι που αναγνωρίζεται σήμερα από όλους, πολύ περισσότερο που τώρα αρχίζουν να καταγράφονται και οι πρώτες θετικές ενδείξεις σε μια σειρά παράγοντες που καθορίζουν τις οικονομικές και όχι μόνον εξελίξεις, αλλά και το γενικότερο κλίμα για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.
Τόνισε ότι, η λιτότητα έχει πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και ιδιαιτέρως τους πιο αδύναμους.
Διευκρίνησε ωστόσο ότι, υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι, είναι αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που άρχισε η κυβέρνησή του, καθώς μόνο έτσι -όχι με λιτότητα- θα αντιμετωπιστούν οριστικά οι αιτίες των προβλημάτων και θα καταστεί βιώσιμη η οικονομία.
Έμφαση έδωσε στην ανάπτυξη και ιδιαιτέρως στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι, στην Ελλάδα και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν, διαμορφώνουν τις καλύτερες δυνατές επενδυτικές ευκαιρίες και μάλιστα σε πολλούς τομείς, λόγω θέσης, κλίματος και δυνατοτήτων για εναλλακτικές επενδύσεις.
Ειδική αναφορά έκανε στο μείζον ζήτημα της ανεργίας και την ανάγκη αντιμετώπισής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την προώθηση κοινών ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων και την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης των ανέργων, αντίστοιχο του Erasmus.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με εκπροσώπους πολλών επενδυτικών κεφαλαίων, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και για τον λόγο αυτό εντείνουν και τις αναζητήσεις τους αλλά και ενισχύουν τα διαθέσιμα κεφάλαια τους.
Εκτενή συνομιλία είχε με το μέλος του Κογκρέσο Barney Frank, εκ των εισηγητών του νόμου Dodd-Frank για την μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομκού τομέα, σχετικά με την ανάγκη να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο οι επιθετικές ρυθμίσεις που προβλέπει, αλλά και την ανάγκη εξάλειψης των φορολογικών παραδείσων.
Επίσης, συναντήθηκε με τον Ehud Barak, πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Leon Panetta, πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά και για την ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας για το Παλαιστινιακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέες μαχαιριές Βενιζέλου σε Παπανδρέου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το “χαμένο πετρέλαιο” του Αιγαίου