Πολιτική

Ο Ιούλιος των προαπαιτούμενων – Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση από την “μικρή” ΔΕΗ

- Ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εξάμηνο σε πολλαπλά μέτωπα έχουν μπροστά τους Σαμαράς και Βενιζέλος
- Μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεργασίας θα παραμείνει προσηλωμένη στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων αποστέλλει εντός και εκτός συνόρων ο πρωθυπουργός
- Ανησυχούν σε Μέγαρο Μαξίμου και Αντιπροεδρία από τις αντιδράσεις, που αναπτύσσονται γύρω από τη "μικρή ΔΕΗ" και υιοθετούν σκληρή στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστών

Με “διακεκαυμένη ζώνη” μοιάζει για την κυβέρνηση συνεργασίας ο Ιούλιος, καθώς εντός 30 ημερών, πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς από την κοινοβουλευτική διαδικασία το σύνολο των 12 προαπαιτουμένων, που “ξεκλειδώνει” την εκταμίευση των δύο θερινών δόσεων, ύψους 2 δις ευρώ, αλλά και ισχυροποιεί το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους εταίρους μας, πως η Αθήνα δεν…”λιγοψυχεί” ενώπιον μεταρρυθμίσεων και συμπεφωνημένων, εν όψει της μείζονος διαπραγματεύσης για την τακτοποίηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, το προσεχές Φθινόπωρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν το μεγάλο βαθμό δυσκολίας της επικείμενης κοινοβουλευτικής άσκησης, ωστόσο, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα υπερκεράσει και αυτό το εμπόδιο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ή απώλειες.

Πέραν της αισιόδοξης διάθεσης, με την οποία Σαμαράς και Βενιζέλος αντιμετωπίζουν τις κρίσιμες πολιτικές μάχες της κυβέρνησης, οι δύο κεφαλές της κυβέρνησης δεν παραγνωρίζουν την αναταραχή, που θα επιδιώξει να πυροδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της “μικρής ΔΕΗ”, όπως διεφάνη και ύστερα από την εκδήλωση, που διοργάνωσε η Κουμουνδούρου για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η κυβέρνηση διαθέτει στη φαρέτρα της “όπλα”, όπως τη διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη ρήτρα της “απαγόρευσης απόλυσης” με ορίζοντα 5ετίας, την οριζόντια κατάτμηση της εταιρείας, ώστε να μην πωληθεί μόνον το φιλέτο αλλά και την ικανοποίηση των ιδιαίτερων ανησυχίων της τοπικής κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν ακραίους συνδικαλιστικούς πυρήνες να προκαλέσουν γενικευμένη αναστάτωση στη χώρα και να αμαυρώσουν την εικόνα της εν μέσω τουριστικής περιόδου. Συνεπώς, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προειδοποιούν πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διασυρθεί διεθνώς η χώρα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις απειλές συνδικαλιστών για γενικευμένο μπλακ άουτ.

Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προειδοποιούν πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διασυρθεί διεθνώς η χώρα

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι σποραδικές πλέον συγκρούσεις μεταξύ “μεταρρυθμιστών” και “λαικιστών” εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, εξακολουθούν να προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, που διαπιστώνει πως περίπου 20 ημέρες μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα “καθηλώνεται” από τους “ανέμους του αναθεωρητισμού”, που πνέουν ισχυροί σε πολλά Υπουργεία αλλά και από τις προσωπικές στρατηγικές, που εκδηλώνουν πολλά από τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι ” ανορθογραφίες” πολλών Υπουργών έχουν ως αφετηρία ή ακόμη και ως πρόσχημα την εντεινόμενη τις τελευταίες εβδομάδες φημολογία, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποκλείσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού στα μέσα του Φθινοπώρου, εφ όσον είτε πιεστεί αφόρητα από τη δύσκολη αξιολόγηση της τρόικας, είτε δεν κατορθώνει έως τότε τουλάχιστον να συγκεντρώσει τον αριθμό “180” για την εκλογή νέου ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Απέναντι σε φαινόμενα, που θολώνουν το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς απαντά πως επί μέρους τακτικές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις υψηλές στοχεύσεις της Αθήνας, εξειδικεύοντας, πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίστουν απρόσκοπτα, ιδίως σε μία περίοδο, που οι σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών – ΔΝΤ δεν θα πρέπει να γνωρίσουν κρίση, καθώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συμφωνηθεί η διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μολονότι, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως δεν θα υποχωρήσουν έναντι εσωτερικών πιέσεων, αναγνωρίζουν πως και στην ΚΟ της ΝΔ επικρατεί σκεπτικισμός, ο οποίος ενισχυέται και από την ένταση με την οποία αμφισβητούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και ο πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φροντίζουν να υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της επανόρθωσης αδικιών, ακόμη και εντός του έτους, σε σημείο, που δεν θα θίγεται ο πυρήνας του δημοσιονομικου προγράμματος. Σε αυτόν τον “κατάλογο” των αδικιών συμπεριλαμβάνεται και η επαναξιολόγηση όλων των εισπρακτικών μέτρων, που ελήφθησαν κατά τη μνημονιακή περίοδο,δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και έχουν προκαλέσει δυσανάλογο δημοσιονομικό κόστος, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να “λύσουν τον γόρδιο δεσμό” των δικαστικών αποφάσεων, που ήδη υπαγορεύουν αποκατάσταση των απολαβών, δικαστικών λειτουργών και σωμάτων ασφαλείας και ενώ επίκεινται και άλλες τέτοιου χαρακτήρα αποφάσεις, που απειλούν να ανατρέψουν θεαματικά και με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο για την κυβέρνηση το δημοσιονομικό σχεδιασμό, που έχει εκπονήσει. Στην κυβέρνηση, ασκούνται, εξάλλου, πιέσεις και από την πλευρά των δανειστών μας, που ζητούν ισοδύναμα μέτρα, ρεαλιστικά και άμεσα υλοποιήσιμα, για τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και επίσημα επικεφαλής του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης

Κομοτηνή: Ο Λάκης Λαζόπουλος διαδηλώνει και επιτίθεται στην κυβέρνηση – ”Κάνουν ανόητες ενέργειες λίγο πριν τα παρατήσουν” (Βίντεο)!

Μουντιάλ 2014: Μπράβο από τον Σαμαρά στους διεθνείς

Μουντιάλ 2014: Όρθιοι στον εθνικό ύμνο Άδωνις, Ψυχάρης, Μακρή, Κουίκ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ
Η τακτική της πίεσης προς τα αλλά κόμματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη εμφανίζεται να συγκεντρώνει 40 με 41 ψήφους - ενώ του ΠΑΣΟΚ περίπου 33 με 34
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ