Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι ήταν «το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα του Βενιζέλου και αποτελεί το θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε δε ότι «όσο παραμένει ισχυρή δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και μπορούμε να λύσουμε με καλή πίστη τις διμερείς μας διαφορές».
Χαρακτήρισε τον λαϊκισμό «επικίνδυνο στην εσωτερική πολιτική, αλλά θανάσιμα επικίνδυνο στην εξωτερική πολιτική». «Είναι λάθος, είναι τραγωδία να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη «δύσκολη» απόφαση για την ανταλλαγή πληθυσμών, είπε ότι ο Βενιζέλος «έπραττε πάντα αυτό που ωφελούσε τον τόπο και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα ενιαίο εθνικά κράτος μέσα σε σταθερά σύνορα».
«Ο αληθινός πολιτικός μπορεί και παίρνει δύσκολες αποφάσεις» πρόσθεσε.
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Βρετανός πρεσβευτής Τζον Κίτμερ, αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Βρετανίας, οι οποίοι ενδυναμώθηκαν περισσότερο επί διακυβέρνησης Βενιζέλου.
Ας θυμόμαστε τον Βενιζέλο «ως θεμελιωτή του ελληνικού έθνους, αρχιτέκτονα των Συνταγμάτων, φίλο της Βρετανίας» δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι «η κατοικία είναι μια καθημερινή υπόμνηση των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι το νεοκλασικό της οδού Λουκιανού που στεγάζει σήμερα τη βρετανική πρεσβευτική κατοικία χτίστηκε στις αρχές του 1930, με παραγγελία της Έλενας Σκυλίτση, δεύτερης συζύγου του Βενιζέλου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια είχε αναλάβει ο Αναστάσιος Μεταξάς, ένας από τους πιο παραγωγικούς και ταλαντούχους της εποχής, που είχε ήδη στο ενεργητικό του την αναμαρμάρωση του Καλλιμάρμαρου, το σημερινό Μουσείο Μπενάκη και πολλά άλλα αθηναϊκά κτίρια. Μετά τον θάνατο του Βενιζέλου, το 1936, το σπίτι αγοράστηκε από το βρετανικό κράτος.
Ένα από τα αξιόλογα έργα που κοσμούν το εσωτερικό του είναι το πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα με ηπειρώτικη φορεσιά, έργο του Τόμας Φίλιπς, ενώ ένα από τα πιο συναρπαστικά ιστορικά γεγονότα που γνώρισε η κατοικία ήταν η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Δεκέμβριο του 1944.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: