Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς μετά τις συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε “εποικοδομητική” τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Μετά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Βενιζέλο και Καμμένο ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα έχουμε και νέες επαφές. Με τον κ. Καμμενο κατάλαβα ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα».
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ
Στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη φαίνεται πως ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να μετέχει η ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση και κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο,από τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη φαίνεται πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει και η ΔΗΜΑΡ θέτει σκληρούς όρους για να μετέχει, κάτι που απομακρύνει λίγο το τρίπτυχο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για άσκηση πολιτικής που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και για σταδιακή απαγκίστρωση από όρους του μνημονίου, όπως η μείωση των κατωτάτων μισθών και η μετενέργεια, καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος.
«Λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν», είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Αναφερόμενος τέλος, στα πρόσωπα που θα συγκροτούν την «κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα» όπως επανέλαβε, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «σύμπτωση και συναίνεση».
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχικά φαίνεται να θεωρεί προαπαιτούμενο τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, χωρίς ωστόσο κάτι να αποκλείεται. Ζητά ωστόσο να ολοκληρωθεί την Τρίτη η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) τα οποία πρότεινε ήδη από το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απολύτως απογοητευτικές και προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, υποδεικνύει σε όλους τους άλλους να σχηματίσουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Και πρόσθεσε ότι κάποιοι επιλέγουν την αντιπολίτευση για να περιμένουν την αποτυχία της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί ή και να προκαλέσουν τη φθορά της. Αυτή η στάση, τόνισε, είναι πολιτικά και εθνικά απαράδεκτη.
Ο λαός, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, ψήφισε, μεταξύ άλλων και για τη συνεργασία και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεί, πρόσθεσε, και για την αντιπολίτευση, εθνικό καθήκον να πετύχει η χώρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και μήνυμα σοβαρότητας, αξιοπρέπειας και σοβαρής διαπραγματευτικής θέσης στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρότερα από εκείνα του προσώπου του πρωθυπουργού και της σύνθεσης της κυβέρνησης και γι αυτό πρέπει σε αυτά να δοθούν οι απαντήσεις πριν προχωρήσουν όλα τα άλλα.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος το θέμα των ονομάτων δεν είναι πρωτεύων, ενώ η τελική απόφαση για αυτό θα ληφθεί το βράδυ στην έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη, Γεννηματά, Σκανδαλίδη, Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου και Ευθυμίου υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το πιο σίγουρο είναι πως για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μόνο με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος για τη πιθανότητα συμμετοχής εμβλητικών προσώπων της παράταξης στη νέα κυβέρνηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνουν έτοιμοι να μετέχουν.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ
Μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος επανέλαβε τις προϋποθέσεις για στήριξη ή συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν έλαβε εγγυήσεις από τον κ. Σαμαρά και κατά συνέπεια δεν μπορεί να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο,επεσήμανε ότι σε περίπτωση που έρχονται νόμοι που είναι προς όφελος των πολιτών τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τους υπερψηφίζουν.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
K. Σημίτης: Υποχρεωμένοι να συνεργαστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Στο 99,84% της Επικράτειας νίκη της Ν.Δ. με διαφορά 2,7%
Γνωρίστε τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής-Ποιοι χάνουν την έδρα…
DJ: ως την Τετάρτη κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Πρώτο κόμμα… η αποχή – Οι νικητές και οι χαμένοι
Οι βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται – Μένει εκτός η Φώφη Γεννηματά