Με τον γνωστό “τουρκικό τρόπο” ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε θέματα ευαίσθητα για την Ελλάδα προκαλώντας την ελληνική κοινή γνώμη την ώρα που ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει δηλώσει την πρόθεσή του να την μετατρέψει σε τζαμί.
Πολλά ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι έψαξε να βρει το Φετιχέ Τζαμί ή Τέμενος του Πορθητή, που βρίσκεται στην Πλάκα, και η εικόνα του του προκάλεσε θλίψη, αφού το συνέκρινε με την κατάσταση του Παρθενώνα και της Ακρόπολης.
“Ταιριάζει στην Αθήνα να αναδεικνύει τις πολυπολιτισμικές διαστάσεις της”, είπε ωστόσο παραδέχθηκε ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση και έχουν γίνει πραγματικές προσπάθειες αναστήλωσης και αποκατάστασης οθωμανικών μνημείων”.
Αναφέρθηκε και στο Τέμενος Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως κινηματογράφος. Αυτό είπε, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου και είχε προκαλέσει αλγεινά αισθήματα στους πολίτες της Τουρκίας.
Ωστόσο για να χρυσώσει το χάπι είπε: “Ευτυχώς έχουμε πλέον την ευκαιρία να τα συζητάμε αυτά τα θέματα”.
Ο κ. Νταβούτογλου έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Εκανε λόγο για μειονότητες που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται “μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς”.
Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.
Την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εξέφρασε μάλιστα την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι “η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη “τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου”.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να απαντήσει αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη.
Είπε, ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».
“Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί ο Νταβούτογλου τράβηξε τον Ε. Βενιζέλο από το χέρι; – Βίντεο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καταφτάνει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα
Νταβούτογλου: Στην Αρμενία πριν την Αθήνα με προβλήματα
Οι “πονηριές” των Τούρκων για το ραντεβού Νταβούτογλου – Βενιζέλου στην Αθήνα