Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ο Παπούλιας “κυνηγάει” πλέον τις γερμανικές αποζημιώσεις – Απομένουν μόνο τα ποσά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι ενέργειες στις οποίες προχωρά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να εκδώσει πόρισμα σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννη Σακελλαρίου, τον οποίο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Με καλέσατε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σας έχω φέρει και το πόρισμα, ό,τι θέλετε να με ρωτήσετε» είπε ο κ. Σακελλαρίου.

«Πολύ ωραία. Είναι φλέγον θέμα. Και όταν λέτε για πόρισμα, έχετε καταλήξει;» τον ρώτησε ο κ. Παπούλιας.

Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εξήγησε ότι δεν είναι η οριστική απόφαση αλλά είναι ένα στάδιο για να ταξινομηθεί το υλικό που υπάρχει και για να μπορέσει μετά αυτό να χρησιμοποιηθεί σαν βάση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου, η οποία θα διατυπώσει και σχετικό πόρισμα.

Ο κ. Παπούλιας ρώτησε πότε προβλέπεται χρονικά να γίνει αυτό και ο κ. Σακελλαρίου απάντησε ότι αναμένεται μια Επιτροπή να προσδιορίσει τα ποσά και στη συνέχεια θα επιληφθεί η Ολομέλεια.

«Οπότε, θα υπάρξει ένας έτοιμος φάκελος, κάτι που δεν υπάρχει τώρα» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θετικά απάντησε ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς έχουν στείλει στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή Τράπεζα της Ελλάδος, Γενικό Λογιστήριο.

Και όταν ο κ. Παπούλιας ζήτησε να μάθει τι εκτίμηση, μη δεσμευτική, για την υπόθεση γενικότερα, κάνει ο κ. Σακελλαρίου, αυτός απάντησε: «Είμαστε αισιόδοξοι».

«Αυτό είναι καλό. Είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνο οικονομικής σημασίας αλλά και εθνικό» σχολίασε ο κ. Παπούλιας.

Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Η Γερμανία θα υποχρεωθεί να πληρώσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα, αν οι δύο χώρες υπογράψουν συνθήκη ειρήνης

«Το αίτημά μας σήμερα είναι ένα: Υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία που αποφεύγουν να υπογράψουν οι πάντα νομότυποι Γερμανοί, γιατί μόνο τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα», τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.

Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου στάθηκε η συγγνώμη που ζήτησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ από τις οικογένειες των θυμάτων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου στάθηκε η συγγνώμη που ζήτησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ -κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις αρχές Μαρτίου στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου- από τις οικογένειες των θυμάτων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα δισέλιδο “debate” για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αποζημιωθεί από τους Γερμανούς

Γερμανία: Ξεχάστε τις πολεμικές αποζημιώσεις

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη “συγγνώμη” του Γκάουκ στις Λιγκιάδες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε