Το βιβλίο με τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου, η γέννηση ενός πολιτικού αντάρτη» υπογράφει ο Σπύρος Δράινας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, ο οποίος γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου την εποχή όπου ζούσε στις ΗΠΑ και συνεργάστηκε μαζί του.
Η αφήγηση ξεκινά με τα πρώτα παιδικά χρόνια της οικογένειας, συνεχίζεται με την εποχή όπου εγκαθιδρύεται η δικτατορία στην Ελλάδα και καταλήγει με την ομιλία του Α. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1968.
Παράλληλα, όμως χαρτογραφείται ο χαρακτήρας του από τα νεανικά χρόνια, την άγνωστη εποχή στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και βέβαια οι θυελλώδεις έρωτες με τη Χριστίνα Ρασσιά και τη Μαργαρίτα Τσαντ.
Το μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του ήταν οι ΗΠΑ, όπου έφτασε την άνοιξη του 1940, λίγο πριν από τον πόλεμο. Η μοναξιά των πρώτων μηνών βρήκε αντιστάθμισμα στη σχέση του με τη γοητευτική Χριστίνα Ρασσιά.
Πολλά χρόνια μετά η ίδια στην αυτοβιογραφία της έγραφε για τη γνωριμία της με τον Ανδρέα: «Ήταν καταπληκτικός χορευτής, πραγματικά θαυμάσιος και χορέψαμε, ήπιαμε, κουβεντιάσαμε μέχρι τις δύο το πρωί. Ήταν πολύ καλός συζητητής. Αγαπούσε να μιλά για τον εαυτό του, αλλά ήταν επίσης προσεκτικός ακροατής…».
Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1941. Θα έμεναν μαζί για δέκα χρόνια, χωρίς όμως να αποκτήσουν παιδιά. Στην Αμερική υπηρέτησε στο Ναυτικό ως νοσοκόμος και τον Ιούλιο του 1944 με ειδική άδεια μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπρέτον Γουντς. Εκεί ήταν που γνώρισε τον περίφημο Τζον Κέινς, οι ιδέες του οποίου αποτέλεσαν τη βάση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αργότερα.
Ένα κομβικό σημείο της ζωής του ξεκίνησε μέσα στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου στη Μινεάπολη. Εκεί συνάντησε την 24χρονη Μαργαρίτα Τσαντ. Η χημεία μεταξύ τους ήταν έντονη. Ερωτεύθηκαν με πάθος.
Μετά από περιπέτειες η Χριστίνα έδωσε το διαζύγιο που ζητούσε ο Ανδρέας και εκείνος μαζί με τη Μαργαρίτα απόλαυσαν διακοπές έξι εβδομάδων στη λίμνη Πίραμιντ της Νεβάδα. Γοητευμένος από την ατμόσφαιρα της Δύσης, ο Ανδρέας φορούσε ένα καουμπόικο καπέλο και φαρδιά ζώνη. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Ρίνο, όπου και γνώρισε τον Φρανκ Σινάτρα, ενώ λίγο μετά άρχισε η δημιουργία της οικογένειας. Ήταν τα χρόνια όπου με πάθος άκουγε οικονομολόγους όπως ο Γκάλμπρεϊθ αλλά και μελωδίες από τον Νατ Κινγκ Κολ και τον Λούις Αρμστρονγκ.
«Την ίδια περίοδο όμως η πολιτική αφύπνιση του Ανδρέα βρήκε ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο της νέας του συζύγου» γράφει ο κ. Δράινας για τη Μαργαρίτα και σημειώνει: «Για τη γενιά της ο ακτιβισμός της πρώτης κυρίας Ελινορ Ρούσβελτ αποτελούσε πρότυπο για κάθε γυναίκα που ενδιαφερόταν να δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Σε μια σχέση που, όπως η ίδια παραδέχεται, είχε κάτι από το ερωτικό παιχνίδι ενός δασκάλου με την ατίθαση αγαπημένη του μαθήτρια, η Μαργαρίτα κάλυπτε την ανάγκη του Ανδρέα για μια ενδιαφέρουσα γυναικεία συντροφιά, αλλά και την εξίσου έντονη ανάγκη του για ένα ”αντηχείο” που θα τον βοηθούσε να δοκιμάζει τη σκέψη του. Οι δυο τους ήταν από πολλές απόψεις το μοντέλο του επιτυχημένου πολιτικού ζευγαριού».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για τη διπλή δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο
Αγορά του αιώνα – Τι είχε πει ο Στάππας στον Ανδρέα Παπανδρέου
Άρθρο Παπανδρέου στο CNN: Το δημοψήφισμα δεν το ζήτησα για πλάκα
Μαργαρίτα Παπανδρέου: Έκανε πάρτυ γενεθλίων ντυμένη καουμπόισσα!
Σκληρή επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου στην συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ