Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Ο δρόμος προς το 1 δισ. – Τα έξι προαπαιτούμενα και το Eurogroup

Ο δρόμος προς το 1 δισ. – Τα έξι προαπαιτούμενα και το Eurogroup

«Αγώνα δρόμου» θα δώσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, να πάει στις 7 Ιουλίου στο Eurogroup έχοντας «κλεισμένα» τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση των Βρυξελλών, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επιστρέφουν στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα, για ένα διάστημα 7- 10 ημερών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων συνολικά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όμως, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα μισθολογικά των ένστολων (πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται) και το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, γιατροί).

Αυτή τη φορά η τρόικα θα έρθει με… νέα σύνθεση, αφού τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, αντικατέστησε ο Ντέκλαν Κοστέλο. Αμετακίνητοι είναι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ

Στίγμα των προθέσεων της τρόικας, αναμένεται να δοθεί δημοσίως στις 9 και 10 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες, οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνα, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η εκπλήρωση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση. Η υλοποίησή τους, -αφ’ ενός θα στείλει «μήνυμα αξιοπιστίας», εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η επόμενη αναθεώρηση του Μνημονίου (5η κατά σειρά) θα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των τριών φθινοπωρινών συνεδριάσεων του Eurogroup. Θα είναι το 3ο θέμα στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου και το 2ο θέμα στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου και θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στις 6 Νοεμβρίου.

Με δεδομένο, ότι μια θετική πορεία στις τότε διαπραγματεύσεις, ανοίγει και τον δρόμο για τη νέα διευθέτηση του χρέους -αφ’ ετέρου θα «ξεκλειδώσει» τα 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τα άλλα 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Αυτά τα ποσά είναι αναγκαία για το Δημόσιο, το οποίο καλείται να καταβάλει 623 εκατ. ευρώ εντός του Ιουλίου για λήξεις ομολόγων, και επιπλέον 2,17 δισεκ. ευρώ στις 20 Αυγούστου για λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Επίσης, τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθούν 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα.

Οι ένστολοι

Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για τα μισθολογικά των ένστολων, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος είναι η επίτευξη μια πολιτικής συμφωνίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012.

Η κυβέρνηση έχει μεν δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν, όμως στη συμφωνία με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για το 2014 για τους ένστολους (είχε προβλεφθεί μόνον για τους δικαστικούς). Και οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται ότι καλύπτουν μόνον ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.

Επιζητείται να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου για τα αναδρομικά που θα καταβάλλει σταδιακά, κατά 170 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ). Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και κατανέμεται σε 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και σε 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Παράλληλα, στο ΓΛΚ υπολογίζουν και το μόνιμο κόστος των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τις μισθολογικές αυξήσεις.

Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν σε 268.500 ένστολους συνολικά: σε 80.000 εν ενεργεία στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε 53.000 στην ΕΛΑΣ, σε 8.000 πυροσβέστες, σε 7.500 λιμενικούς και σε περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αποφάσισαν στο Μαξίμου για τη “μικρή ΔΕΗ”

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση Σαμαρά μας γυρίζει στη δεκαετία του ‘50

Ο Ιούλιος των προαπαιτούμενων – Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση από την “μικρή” ΔΕΗ

Κ. Μητσοτάκης: Όποιος υπουργός διαφωνεί με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να φύγει

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε