Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά των πολιτικών λιτότητας επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που ακολουθεί η χώρας μας, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, επαναλαμβάνοντας πως για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυαστεί με πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης”.
Και συνεχίζει: “Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι οι προτροπές του Προέδρου των ΗΠΑ να μην εξαντληθούν σε ρητορικό επίπεδο, αλλά να αποτελέσουν ένα ισχυρό αντίβαρο, μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές της Ευρώπης, απέναντι στις βαθιά συντηρητικές επιλογές της κυρίας Μέρκελ, που βαθαίνουν την ύφεση και ενισχύουν την ανεργία”.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ καλεί τον πρωθυπουργό “να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, των γεωπολιτικών σχέσεων και τα ενεργειακά”.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει επιφυλάξεις, αλλά και αρνητικές επισημάνσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα- Σαμαρά, τονίζοντας ότι “με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, δεν προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο και θετικό στοιχείο για τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας”.
Για την οικονομία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος, επίσης, επισήμανε την ανάγκη για “συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων”.
Όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική, αλλά απαιτείται επίσης ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης, αυτή ηχεί παράταιρα, όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή των επαφών του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι “οι ΗΠΑ είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής -και όχι μόνο- συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας» και προσθέτει ότι «η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης στη δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνει ότι “το ταξίδι και οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν δικαίωσαν τις προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης. Αντίθετα, ανέδειξαν ακόμα πιο καθαρά την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή καταστροφή, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και να αναδειχθεί, μέσα από εκλογές, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει μια αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική πολιτική”.
Με μια καυστική ανακοίνωση, η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για απόλυτη υποταγή του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πολιτική “yes man”.
Αναλυτικά αναφέρει: “Ο Σαμαράς συνεχίζει την πολιτική της απόλυτης υποταγής στις ΗΠΑ. Δεν είπε λέξη για την ελληνική ΑΟΖ, τον ορυκτό μας πλούτο, το Μακεδονικό και το Κυπριακό. Καμία λύση για το δημόσιο χρέος και την ανεργία που τσακίζει την ελληνική νεολαία. Η συγκυβέρνηση του μνημονίου θέλει μία Ελλάδα προτεκτοράτο των ΗΠΑ, της Γερμανίας, των ξένων τοκογλύφων. Η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για μία Πατρίδα ελεύθερη και ισχυρή, που θα διεκδικήσει τα εθνικά της δίκαια και θα εκμεταλλευθεί τον πλούτο της προς όφελος των Ελλήνων”.
Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολίασε τη συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα με την εξής δήλωση: “Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο, ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής της λιτότητας. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να πνιγείς στη θάλασσα είναι να πατάς σε δύο βάρκες. Η μία βάρκα που πατά ο κ. Σαμαράς είναι η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της κ. Μέρκελ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τείνει να μεταμορφωθεί σε μία ομοσπονδία με κατάργηση των εθνών-κρατών.
Η άλλη πολιτική είναι η πολιτική της ανάπτυξης, η πολιτική που προτάσσει την καταγγελία των μνημονίων, την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και ουσιαστικά την ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, όχι όμως κάτω από τη μπότα των κατακτητών – δανειστών, αλλά με διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη Ρωσική Ομοσπονδία και παράλληλα πολιτικές, οι οποίες θα διώξουν από την Ελλάδα τους επιτρόπους των υπουργείων και θα σταματήσουν τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ να επιβάλλουν πολιτικές σε ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος.
Μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ θα περιμένουμε να μας ενημερώσει στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα. Τι συζήτησε για το θέμα της Κύπρου; Υπάρχει σχέδιο Ανάν ΙΙ; Τι συζήτησε για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας; Τι συζήτησε για τα ελληνοτουρκικά; Αυτά παραμένουν ακόμα νεφελώδη. Θα περιμένουμε την ενημέρωση στη Βουλή των Ελλήνων και μετά θα κάνουμε δηλώσεις”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα
Γιατί ο πρωθυπουργός δεν έφτασε στη Νέα Υόρκη αλλά έμεινε στη Βοστόνη
Το παρασκήνιο του τετ α τετ Σαμαρά – Ομπάμα – Τι κέρδισε η Ελλάδα στον Λευκό Οίκο
Όσα δεν… είπαν Σαμαράς – Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο (ΦΩΤΟ)
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά – Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση με Ομπάμα
Πως βλέπουν οι Έλληνες ΗΠΑ – Ομπάμα – ΕΕ – Αμερικανική έρευνα που λέει πολλά