Πολιτική

Οι απολύσεις στο Δημόσιο τελειώνουν το 2014 – Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – τρόικα

Ο στόχος των 6.500-7.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014 θα υλοποιηθεί υποσχέθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τρόικα. Ζήτησε όμως και ανταλλάγματα.

Δυο ώρες κράτησε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη μια, εκπρόσωπο των δανειστών από την άλλη και στη μέση διαθεσιμότητα, απολύσεις, αξιολόγηση υπαλλήλων και ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Κορυφαίος στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των εκπροσώπων των δανειστών ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014. Δηλαδή, θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμη 6.500-7.000 απολύσεις όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Η συνάντηση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, όπως αποκαλύπτει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου. Όπως υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα

Σε αντάλλαγμα, η τρόικα δεν θα επιμείνει σε νέες απολύσεις για το 2015. «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Σημειώνεται ότι, η τρόικα είχε αρχικά ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

Στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της «λευκής απεργίας» στη διαδικασία από την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας.

Σημειώνεται ότι, μετά από πέντε αναβολές, μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας έχουν μετακινηθεί μόνον περίπου 900 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Εξάλλου, εντός των επομένων εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αναφέρει ότι «δεν ξέρω εάν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΟΣ! Τα Μετοχικά Ταμεία μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο “εντάσσονται” σε Ενιαίο Ταμείο

Βενιζέλος: Ούτε νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα – Συνονθύλευμα ιδεοληψίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Η “καυτή πατάτα” των αξιολογήσεων – απολύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η τρόικα ζήτησε από τον Δένδια ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Κατενθουσιασμένο το νέο μέλος της τρόικας: “Ούτε στη χώρα μου δεν υπάρχει αυτό”

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας