O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαίρεται για το διήμερο που θα περάσει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συντροφιά με τους ομολόγους του από την ΕΕ. Μακριά από το στρες του προεκλογικού αγώνα στην Εθνική Πινακοθήκη, στις όχθες του ποταμούς Νέρις με θέα την παλιά πόλη οι υπουργοί Οικονομικών των 28 θα ασχοληθούν από αύριο με τα προβλήματα της Ευρώπης.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και μοιάζει κάπως σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Ο Φάμπιαν Τσουλέγκ, οικονομικός εμπειρογνώμων από το European Policy Centre υποστηρίζει ότι η διαχείριση της ευρωκρίσης έχει «παραλύσει» λόγω των γερμανικών εκλογών.
Σε αυτό το θέμα ο κ. Σόιμπλε -σε περίοδο προεκλογική- επέλεξε τη φυγή προς τα μπροστά
«Υπάρχουν τρία θέματα που έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο» λέει ο ευρωπαίος διπλωμάτης. «Όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χώρες σε προγράμματα τα οποία όμως ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες. Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με την Ελλάδα, που όπως παραδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα».
Σε αυτό το θέμα ο κ. Σόιμπλε -σε περίοδο προεκλογική- επέλεξε τη φυγή προς τα μπροστά.
«Εκείνο που χρειάζεται ξεκαθάρισμα τους επόμενους μήνες για το τρέχον πρόγραμμα είναι, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, το ερώτημα της χρηματοδοτικής τρύπας. Για τυχόν άλλα μέτρα θα αποφασίσουμε μετά το 2014», λέει. Παράλληλα ξεκαθαρίζει, όπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ότι κούρεμα χρέους δεν θα γίνει.
Οι οπαδοί της λύσης του κουρέματος δεν θα πρέπει να έχουν καμιά ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού η Μέρκελ θα αναγκαστεί από τους Σοσιαλδημοκράτες να αλλάξει άποψη.
Ο υποψήφιος του κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ έχει τεθεί κι αυτός κατά ενός ενδεχόμενου κουρέματος.
«Υπάρχει μια βασική γραμμή στη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ, που στην ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την καγκελαρία», υποστηρίζει η Νίνα Σικ από το Open Europe Institut. «Το ίδιο ισχύει και για την γερμανική επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία της Ευρώπης».
Το μέλλον της Ευρώπης και η ανανέωση των θεσμών της αποτελεί ένα ακόμη θέμα. Σε αυτό η Άγκελα Μέρκελ έχει δώσει διαφορετικά μηνύματα. Πάντα κάνει λόγο για περισσότερη Ευρώπη προς μεγάλη ικανοποίηση των Βρυξελλών, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και μεταβίβαση περισσότερης εξουσίας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως διευκρίνισε. Βέβαια, η κ. Μέρκελ, αν κερδίσει τις εκλογές, θα κριθεί κυρίως από τα αστρονομικά ποσοστά ανεργίας.
«Θα πρέπει να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι», είχε πει στην τελευταία σύνοδο κορυφής του Ιουνίου αναφορικά με τα 26 εκατομμύρια ανέργους στην ΕΕ, εκ των οποίων γύρω στα 5,5 εκατομμύρια είναι νέοι.
Διαβάστε επίσης:
Αμετακίνητη η τρόικα: Απαιτεί να μπουν τώρα σε κινητικότητα 25.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι
Bloomberg: Η προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι πάντα εδώ!
Financial Times: Αυξήθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης των μεγάλων τραπεζών
Γερμανοί Οικονομολόγοι: Η Ελλάδα παραμένει αφερέγγυα
Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πολιορκεί ξανά τις 1.000 μονάδες
Πηγή Deutsche Welle