Πολιτική

Οι κρίσιμοι σταθμοί μέχρι το Φθινόπωρο – Πότε έρχεται η τρόικα, πότε φτάνει στη Βουλή το νέο δάνειο

Μαραθώνιο και... σπριντ μαζί τρέχει η κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι με φόντο το θρίλερ που διαδραματίζεται στις Βρυξέλλες για το νέο δάνειο - μαμούθ προς τη χώρα μας.

 Με αφετηρία τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, μέχρι να φτάσει η νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, πρέπει να μεσολαβήσει η ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων όπως φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις αλλά και να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και να καλυφθούν οι “μαύρες τρύπες”.

Στο κλίμα αυτό και με δεδομένη την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη εξαγγείλει δημοψήφισμα και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να “καλπάζουν”.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες:

– 11/7/2011 : Τακτική σύνοδος του EUROGRΟUP προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με το νέο δανεισμό της χώρας και την επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη

– 12/7/2011 : Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο τις εξελίξεις και τον σαφή προσδιορισμό των νομοσχεδίων που πρέπει να ψηφισθούν εντός του θέρους στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος

– Μέχρι 5/8/2011 και από 22/8/2011 η ψήφιση από τη Βουλή τουλάχιστον 7 κρίσιμων νομοσχεδίων που εχουν να κάνουν με την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, το ενιαίο μισθολόγιο, τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, το νέο φορολογικό σύστημα, τις αποκρατικοποιήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

– 2-3-4/9/2011 : Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ όπου αναμένεται να καταγραφεί έστω και ατύπως ο νέος συσχετισμός δυνάνεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όπως αυτός διαμορφώνεται στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία

– 5/9/2011 : Άφιξη της τρόικας για το σχετικό έλεγχο ενόψει της 6ης δόσης που ίσως αν υπάρξει συμφωνία, να είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου

– 10-11/9/2011 : Επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ

– 22-23/9/2011 : Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όπου αν όλα έχουν εξελιχθεί σε θετική κατέυθυνση για τη χώρα σε σχέση με τον νέο δανεισμό θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες για τη χώρα και γενικότερα για την αντιμετωπιση της κρίσης χρέους στη ευρωζώνη

– Τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο με απλή, δηλαδή 151 βουλευτές ή ενισχύμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει στρατηγική 2013, δηλαδή εκλογές στο τέλος της 4ετίας.

Ωστόσο εντός και εκτός κυβέρνησης αναπτύσονται σενάρια πρόωρων εκλογών εντός του Φθινοπώρου, λόγω του οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου.

Πάντως η πρόωρη προφυγή στις κάλπες δεν αποκλείεται και από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς εκτιμούν ότι σε περίπτωση που έχει προχωρήσει η εφαρμογή του μεσοόρθεσμου, έχει εξασφαλιστεί το νέο δάνειο και η ένταξη της χώρας μας στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης και πριν φουντώσει η κοινωνική αγανάκτηση, μπορεί να τεθεί στο λαό το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που συνομιλεί με την Ευρώπη και εξασφαλίζει έστω και με κόστος τους μισθούς και τις συντάξεις ή μιας κυβέρνησης ΝΔ που το οικονομικό της πρόγραμμα αποδοκιμάζεται σχεδόν ομόφωνα από τους ηγέτες του ΕΛΚ.

Μια εναλλακτική λύση προς εκτόνωση της κοινωνικής έντασης και οργής αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου και η διενέργεια δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα