Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ”Σκληρό pressing στις κυβερνήσεις Αθήνας-Ρώμης”
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πιέσεις σε Ρώμη και Αθήνα θα διατηρηθούν ώστε να εφαρμοστούν οι εδώ και καιρό απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, παρά την ανάδειξη των νέων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων με ηγέτες που πρόσκεινται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να απαιτούν από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να υπογράψουν επιστολή στην οποία θα δεσμεύονται για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ.
Οι επιθεωρητές παράλληλα, παραμένουν στη Ρώμη για να εποπτεύσουν την πρόοδο της ιταλικής κυβέρνησης προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η Ιταλία.
«Η πίεση θα διατηρηθεί, γιατί πραγματικά δεν έχει σημασία ποιος είναι στην ηγεσία, οι μεταρρυθμίσεις και πάλι πρέπει να γίνουν» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Κατά το Σαββατοκύριακο, όλοι ηγέτες του αποκαλούμενου Group της Φρανκφούρτης – όπου περιλαμβάνονται οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, όπως επίσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των 4 μεγάλων ευρωπαϊκών θεσμών – τηλεφώνησαν στον κ. Παπαδήμο, τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος ανέλαβε την Παρασκευή την πρωθυπουργία, ώστε να πιέσουν προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είχαν το Σάββατο τηλεδιάσκεψη με τον κ. Παπαδήμο σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του κ. Sarkozy.
Και οι δύο ηγέτες τον κάλεσαν να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε ο Γ. Παπανδρέου και προειδοποίησαν ότι η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί εάν η Ελλάδα «δεν εφαρμόσει πλήρως όλες τις δεσμεύσεις» στις οποίες προχώρησε κατά την προηγούμενη σύνοδο. «Η καταβολή της επόμενης δόσης δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει να μείνει από μετρητά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εάν δεν λάβει σύντομα τα συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε η Αθήνα θα κληθεί να ανταποκριθεί σε εξόφληση ομολόγων ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και την Πέμπτη, καθώς ο Jean Claude Juncker, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που ηγείται του Eurogroup, δήλωσε ότι μπορεί να συγκαλέσει συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.
Το Eurogroup ζήτησε δεσμευτικές επιστολές από τους Έλληνες ηγέτες κατά την προηγούμενη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Όμως, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης, ο Αντώνης Σαμαράς, αντιστάθηκε δημιουργώντας πιθανά εμπόδια στην εκταμίευση του ποσού.
Ο κ. Παπαδήμος θα ξεκινήσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αναφέρει ο ελληνικός Τύπος, όπου θα παρουσιάσει τα κύρια σημεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο.
Παρά τον διορισμό του πρώην αξιωματούχου των Βρυξελλών Mario Monti στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι επιθεωρητές της ΕΕ θα συνεχίσουν να αξιολογούν τις απαντήσεις που δίνει η Ιταλία σε μία λίστα 39 ερωτήσεων για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που στάλθηκε στην Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα.
Η λίστα με τα ερωτήματα έφτασε στην Ρώμη σχεδόν ταυτόχρονα με την ομάδα των επιθεωρητών. «Πρέπει να αναλύσουμε τις απαντήσεις που μας δίνουν στα 39 ερωτήματα και να ακούσουμε επίσης την αποστολή μας στην Ρώμη ως προς τις επαφές που έκαναν» δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Η εποπτεία δεν λήγει με αυτή την αποστολή, θα συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Διαβάστε επίσης :