Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Οι οδηγίες του Σαμαρά στους υπουργούς πριν φτάσει η τρόικα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σαφείς οδηγίες προς τους αρμόδιους υπουργούς στη «γραμμή» των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α. έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει της έλευσης αύριο της τρόικας.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, από την οποία αποχώρησαν πρώτοι οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης αντίστοιχα, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να εμμείνει στο στόχο για την κάλυψη μόνο του 80% -και όχι του 100% της λίστας των μέτρων του ΟΟΣΑ όπως ζητά η Τρόικα- με έμφαση τις ρυθμίσεις για το ψωμί, τα απορρυπαντικά, το τσιμέντο, τα δομικά υλικά και τα ξενοδοχεία.

«Η Τρόικα έχει τα δικά της εργαλεία αλλά έχουμε και μείς τα δικά μας» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας μάλιστα την απορία του «πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε Βίβλο»;

Αντέτεινε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα φέρει τις δικές της προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις φέροντας ως παραδείγματα το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Μαρτίου

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος παράγοντας επανέλαβε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Μαρτίου διευκρινίζοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αν και οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξεκινούν αύριο το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στις 7 το απόγευμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα μετέχει και ο υπουργός Υγείας.

Περιπλέκεται η διαδικασία του μερίσματος στην κοινωνία, του πρωτογενούς πλεονάσματος

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας και μετά θα γίνει συζήτηση για το τι ποσό θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και αυτό γιατί όπως είπε για πρώτη φορά ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει και η παράμετρος «της βιωσιμότητας του πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια».

Ανδρέας Μαραθιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κοινή γραμμή για φάρμακα, γάλα και τιμή βιβλίων η κυβέρνηση στη “μάχη” με την τρόικα

Έστησαν τον πρωθυπουργό οι υπουργοί του! Έφτασε νωρίτερα για τη σύσκεψη το ΥΠΟΙΚ και περίμενε 15’ λεπτά έξω από γραφείο του Στουρνάρα!

Ομαδικές απολύσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο επίκεντρο της συνάντησης Βρούτση – τρόικας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε