Πέμπτη, 25 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Οι “σεισμογενείς περιοχές” του πολιτικού φάσματος

Οι “σεισμογενείς περιοχές” του πολιτικού φάσματος

Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις προκαλεί στον εγχώριο πολιτικό άξονα το τσουνάμι του Μνημονίου – τεκτονικές αλλαγές κυοφορούνται σε Αριστερά και Δεξιά, πως διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης στο “εκλογικό” 2014

Πλείστα όσα είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, καθ οδόν προς τις διάφορες, κάλπες, που θα στηθούν εντός του 2014. Στη Νέα Δημοκρατία, που παρακολουθούν με ανησυχία την πολιτικής τους επιρροή να βαίνει συρρικνούμενη, ελέω της αντιαναπτυξιακής πολιτικής και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που εφαρμόζουν, καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να συγκρατήσουν το τρικυμιώδες εσωτερικό μέτωπο αλλά και να διαφυλάξουν τα νώτα τους.

Στη δίνη της πολιτικής ρευστότητας στροβιλίζονται Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – κίνδυνοι και ευκαιρίες για τους πολιτικούς μονομάχους

Οι κύριες πηγές ανησυχίας των επιτελών της Λεωφόρου Συγγρού εστιάζονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου διαπιστώνεται επικίνδυνη για τον Αντώνη Σαμαρά ρευστότητα:

– Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, παρά τις περί του αντιθέτου “υπεραισιόδοξες προβλέψεις” του πρωθυπουργικού επιτελείου από τη δικαστική και την αστυνομική έρευνα, επιδεικνύουν αξιοζήλευτη αντοχή, προκαλώντας ακατάσχετη αιμορραγία στην εκλογική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας.

– Οι παρασκηνιακές επαφές του προσφάτως διαγραφέντος, Βύρωνα Πολύδωρα με τον Πάνο Καμμένο αλλά και λοιπούς “παίκτες” όπως ο γαλαζοαίματος Νικόλαος και ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα, που θα ενοποιήσει το χώρος της πατριωτικής λαικής Δεξιάς, ξυπνά εφιάλτες στο Μέγαρο Μαξίμου

– Σχηματισμοί όπως η “Νέα Μέρα” του Χρήστου Ζώη και η Χριστιανοκοινωνική Κίνηση του Νίκου Νικολόπουλου, παραμένουν παράγοντες Χ, καθώς τα ποσοστά τους στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ενδεχομένως να αφαιρέσουν πολύτιμο ζωτικό χώρο από τη Νέα Δημοκρατία.

Κινούμενη άμμο θυμίζει και το σκηνικό στον πολιτικό χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολιτική κατακρήμνιση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.

– Σε δημοσκοπικό ναδιρ, το “φάντασμα” του ΠΑΣΟΚ αναζητεί τη “νεκρανάσταση” του μέσα από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, υπό το πολιτικό κέλυφος της Πρωτοβουλίας των “58”, που όμως προκαλούν ρήγματα, παρά συγκλίσεις στον ευρύτερο χώρο.

– Η ΔΗΜΑΡ, αναζητά τη χαμένη της πολιτική πυξίδα, καθώς μετά την αποχώρηση της από την κυβέρνηση εμφανίζεται τριχοτομημένη μεταξύ των “58”, του τρίτου πόλου και του ΣΥΡΙΖΑ

– Σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, που “ψάχνεται” για πολιτικό συνεταιρισμό και μετά το έντονο φλερτ με τον Φώτη Κουβέλη επαναπροσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ

– Το νεοπαγές “Σοσιαλιστικό Κόμμα” του Στέφανου Τζουμάκα, φιλοδοξεί να προσελκύσει από τη δεξαμενή του Ανδρεοπαπανδρεικού ΠΑΣΟΚ, που “μετακομίζει”, ωστόσο, μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Μεθυσμένη πολιτεία” από το σαφές προβάδισμα, που του δίδουν οι δημοσκοπήσεις δείχνει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία προσεκτικότερη ανάλυση, όμως, εμφανίζει κινδύνους και παγίδες, στο δρόμο προς την εξουσία, καθώς η “μετακίνηση” της ηγεσίας του σε ρεαλιστικότερες θέσεις, απομακρύνει το πλέον ριζοσπαστικό και αντιευρωπαικό του κομμάτι, που αναζητεί πολιτική στέγη στις “καθαρές λύσεις”, που ευαγγελίζεται το “Σχέδιο Β” του Αλέκου Αλαβάνου και η “ΑΝΤΑΡΣΥΑ”.

Διαβάστε επίσης

Το Hollywood της Ελληνικής Κεντροαριστεράς

Σε εκδήλωση των 58 ο Π. Τατσόπουλος και στελέχη της ΔΗΜΑΡ

Ε. Βενιζέλος: Δεν έχει δεχθεί η Ελλάδα αθέμιτες πιέσεις

Ο χάρτης της Κεντροαριστεράς – Όλα τα κόμματα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε