Πολιτική

Οι… σκληροί της τρόικας και τα πέντε αγκάθια – ΔΕΚΟ, απολύσεις και “λουκέτο” σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ

Απόψε φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και από αύριο ξεκινάει ο... "πόλεμος" των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή στάση για τις απολύσεις στο δημόσιο, το ενιαίο μισθολόγιο και το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντήσουν αύριο το απόγευμα τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει… προθεσμία 15 ημερών για τα βρει με την τρόικα. Και αυτό γιατί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017

Οι δανειστές ζητούν να “κλείσει” το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, να σταματήσουν οι “φωνές” και το “αντάρτικο” από πλευράς των βουλευτών και να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι την Παρασκευή.
Επίσης, θέλουν εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και χωρίς εξαιρέσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, όπου το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχει εφαρμοστεί και οι μεικτές αποδοχές είναι υψηλότερες κατά 45% σε σύγκριση με τους μισθούς στον “στενό” δημόσιο τομέα. Οι διαφορές, σύμφωνα με το Έθνος, ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα.

Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού εκτιμάται πως θα προκύψει εξοικονόμηση 60-80 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα γίνουν οι συγχωνεύσεις και κλείσουν ΔΕΚΟ, όπως έχει ζητήσει η τρόικα, τότε θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014.

Πάντως μέχρι στιγμής τα αγκάθια είναι συγκεκριμένα και αφορούν:

1. Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αν και το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ

2. Το λουκέτο κατά πάσα πιθανότητα σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την μετατροπή τους σε βιομηχανίες που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες του ελληνικού στρατού

3. Την ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων για το 2013 με τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να έχει ζητήσει παράταση μέχρι τον Μάρτιο χωρίς να πείθεται μέχρι στιγμής η τρόικα, αλλά και ακόμη 1.300 απολύσεις από τον δημόσιο τομέα προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους

4. Την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων από 1/1/2014

5. Την νομοθέτηση ενός αξιόπιστο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα βεβαιώνει έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και θα φέρει ετήσια έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, με γνωστές τις έντονες ενστάσεις από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού

Ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας είναι και το ασφαλιστικό, κυρίως τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτό θα είναι και το βασικό αντικείμενο της συνάντηση που θα έχει αύριο το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επαλειμμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα (ξανά)έρχεται… – Τα πέντε «αγκάθια»

Στουρνάρας: Ανεβήκαμε στο Κιλιμάτζαρο, μην πέσουμε 100 μέτρα πριν την κορυφή

Τα “αγκάθια” στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν από Τρίτη

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων – “Όχι” από την τρόικα για τα ΕΑΣ

Ο Κ. Σημίτης “καρφώνει” την κυβέρνηση για την κόντρα της με την τρόικα

Έρχεται η τρόικα τελικά μετά από τις “πληροφορίες” της κυβέρνησης

Σουλτς: Δεν αρκεί πια μια συγγνώμη – Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη για το δράμα της Ελλάδας!

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας