Σάββατο, 16 Νοε.
13oC Αθήνα

Οι στενές επαφές Τσίπρα – Τουσκ πριν τη Διακήρυξη της Ρώμης – Οι “νομικοί περιορισμοί”… έφαγαν τα εργασιακά από το τελικό κείμενο

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

– Τουσκ και Γιούνκερ στηρίζουν την πρωτοβουλία Τσίπρα για τα εργασιακά δηλώνουν κοινοτικές πηγές
– Μιλούν για «αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης το κοινωνικό κεκτημένο» σε ό,τι αφορά στα εργασιακά
– Το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τούσκ στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τρίτη
– Η αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού
– Η πρωτοβουλία Τσίπρα δεν αφορά στη Διακήρυξη αλλά στα εμπόδια που βάζει το ΔΝΤ στη δεύτερη αξιολόγηση λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
– Τσίπρας: Σκέφτηκα να μην υπογράψω τη Διακήρυξη

Την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέσπασε η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την προστασία των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τόσο η δήλωση του Ντ. Τουσκ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, όσο και η απαντητική επιστολή του Ζ.Κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμιζαν πως παρ’ όλο που το κείμενο της Διακήρυξης δεν άλλαξε μετά τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη (21.03.2017), οπότε ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στον Ντ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή (25.03.2017) απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα το περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, σημείωναν.

Επιπλέον, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα. Άλλωστε, κατέληγαν, η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορούσε τη Διακήρυξη αυτή καθεαυτή, αλλά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τις πιέσεις του ΔΝΤ για τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, κάτι που καλύπτεται από τη δήλωση Τουσκ μετά την υπογραφή της Διακήρυξης στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την επιστολή του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους επικεφαλής των θεσμών και ειδικά στο ΔΝΤ να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέτοντας μάλιστα επίσημα την 7η Απριλίου ως νέο ορόσημο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε