Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί η τρόικα – Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Τριετίες και απολύσεις τα βασικά “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
– Δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές λέει το υπουργείο Εργασίας
– Με πρόωρες εκλογές απειλεί η κυβέρνηση την ομάδα του Τόμσεν
– Εχθρός ο χρόνος αφού απομένουν ελάχιστες ώρες για να εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Αθήνα
– Αυτήν την ώρα η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύγκλιση απόψεων αλλά όχι συμφωνία

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δεν υπήρξε συμφωνία αν και υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξή της είναι πολύ κοντά.

Ομαδικές απολύσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τριετίες

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα .

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2.9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων , υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται .

Δεν αναμένεται άλλη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη τρόικα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

Με πρόωρες εκλογές πιέζει η κυβέρνηση την τρόικα

Νωρίτερα σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τις διαπραγματεύσεις η τρόικα εμφανίστηκε απόλυτη στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο και το 2015, το οποίο όπως όλα δείχνουν αποτλεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για επίτευξη συμφωνίας ενώ απομένουν ελάχιστες ώρες για να εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Αθήνα.

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της τρόικας βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών, ως ύστατο μέσο πίεσης στην ομάδα του Τόμσεν για να αποσύρει το αίτημα για επιπλέον απολύσεις.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Συνάντηση με τον Χ. Αθανασίου – Στο ΥΠΟΙΚ και οι Χατζηδάκης – Γεωργιάδης

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ έχουν ήδη μεταβεί στο υπουργείο στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για δημοσιονομικό κενό 2014- 2015.

Πριν από λίγο πάντως ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, στο υπουργείο Οικονομικών, και αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Μανιάτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα γίνει επισκόπηση της έως τότε εξέλιξης των διαπραγματεύσεων και επαναπροσδιορισμός του προγράμματος συναντήσεων υπουργών- τρόικας.

Σημειώνεται, ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα μετάσχουν σήμερα στις διαπραγματεύσεις και οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόλυτη η τρόικα – Ζητάει κεφάλια Δημοσίων υπαλλήλων και το 2015

Έκλεισε το θέμα των τραπεζών – Απανωτές συναντήσεις με την τρόικα για τα ανοιχτά μέτωπα

Οριακά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και πέμπτο το Ποτάμι σε νέα δημοσκόπηση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε