Την ικανοποίηση της Γερμανίας για την εξέλιξη του προγράμματος ανάκαμψης της Ελλάδας, διατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο. Η Ανγκελα Μέρκελ ωστόσο αποδείχθηκε αρκετά γενικόλογη στην τοποθέτησή της.
«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα είναι υποστηρικτική με την χορήγηση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κα Μέρκελ είπε επίσης ότι ξέρει πως είναι δύσκολοι οι καιροί για τους Ελληνες. «Ξέρω πόσοι άνεργοι υπάρχουν και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να σας στηρίξω», είπε.
Η κα Μέρκελ δεν δίστασε εμμέσως να στηρίξει τον κ. Σαμαρά λέγοντας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα: «Ο Α. Σαμαράς κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα την Ελλάδα».
Οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014» είπε και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε συντομότερο διάστημα απ’ ότι προβλεπόταν.
Αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στην έξοδο στις αγορές, όπως και στις θετικές αποδόσεις των ομολόγων. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.
«Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος. Η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και τα επόμενα χρόνια, μετά το μνημόνιο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα και το ίδιο θα κάνουμε και το 2014. Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, δηλαδή θα έχουμε ανάκαμψη.
«Με την στήριξη των εταίρων μας και τις οδυνηρότατες θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και δεν απαιτείται νεο πακέτο βοήθειας».
Ζήτησε επίσης να προωθηθούν οι φοροελαφρύνσεις λέγοντας ότι δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες πίεσης και ύφεσης.
Αναφορικά με τους στόχους για το χρέος ο κ. Σαμαράς είπε: «Θέλουμε στιγμές ανάσας για να δοθεί ώθηση στις μεταρρυθμίσεις. Ο στόχος του χρέους είναι δεδομένος. Η Ελλάδα θέλει να προτείνει ένα δικό της πλαίσιο για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια. Γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείματα δεν πρόκειται να πάμε».
Σημαντικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς φάνηκε να μεταθέτει την τελική ρύθμιση για το χρέος το 2015. Είπε: «Με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης περιμένουμε μια τελική ρύθμιση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για την επόμενη χρονιά.»
Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για το γεωστρατηγικό ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα με τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα περνούν από το έδαφός μας αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα.
Όταν ρωτήθηκε για επερχόμενο διαζύγιο με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν δέχεται τέτοιον όρο. «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο», είπε. Και συνέχισε: «Έχουμε μια συνεργασία που δεν ήταν πάντα ρόδινη. Αυτή πιστεύω οτι θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή και αν γίνει αυτό θα είναι ένα σημείο επιτυχίας. Μπορούμε να τα βγάλουμε περα χωρίς καμια χρηματοδότηση. Όλη η πορεία των στόχων μασ θα μπει σε άλλη βάση.»
Ο κ. Σαμαρας κατέληξε λέγοντας ότι η λέξη διαζύγιο είναι ατυχής και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη η συνάντηση βαρόμετρο Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέρκελ: Μην περιμένετε πολλά από το ραντεβού με Σαμαρά
Σαμαράς – Μέρκελ: Το ραντεβού των απαντήσεων
Η Βούλτεψη απαντά στο Βερολίνο: Οι συζητήσεις μεταξύ φίλων – εταίρων είναι πάντα χρήσιμες
Το μεγάλο παζάρι στο Βερολίνο: Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς, τι θα δώσει η Μέρκελ