Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Γιουνκέρ – Μισόλογα για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου

Έπαινοι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και ενθαρρυντικά…μισόλογα για το ισχυρό χαρτοφυλάκιο, που διεκδικεί η Ελλάδα στην Κομισιόν – «Δεν εφησυχάζουμε» το μήνυμα Σαμαρά, συνέχεια στη δημοσιονομική αυστηρότητα δίνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής – Σαμαράς για ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται στην Αργεντινή», Γιουνκέρ: «Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχε γίνει…Αργεντινή, πολύ πριν από την Αργεντινή.

«Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται». Η φράση ανήκει σε στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και αποτυπώνει τη…γεύση, που άφησε στην Αθήνα η χθεσινή επίσκεψη του νέου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που το δίχως άλλο εξέπεμψε θετικά μηνύματα για το αύριο της ελληνικής οικονομίας, εν όψει της δύσκολης συνέχειας του Φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Γιουνκέρ τόσο στις συναντήσεις, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο γεύμα, που ακολούθησε σε κεντρικό Αθηναικό ξενοδοχείο, όπου παρέστησαν επίσης, οι κύριοι Χαρδούβελης, Αβραμόπουλος και Παπασταύρου εκθείασε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στάθηκε ιδιαίτερα στις «αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού», ενώ επέμεινε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που έχει εγκαινιάσει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να συνεχιστεί. Δήλωσε, μάλιστα, υπερήφανος για τη σθεναρή του στήριξη στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, παραπέμποντας σε μία φράση του Ζισκάρ Ντ Εστέν ότι «ο Πλάτωνας δε μπορεί να παίζει στη Β Εθνική».

Μολονότι, ο κύριος Γιούνκερ στις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου δεν άνοιξε τα χαρτιά της Κομισιόν αναφορικά με τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πηγές προσκείμενες στους συμμετέχοντες στο γεύμα, επιβεβαιώνουν πως οι απόψεις του ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτές τις Αθήνας, ήτοι ελάφρυνση του χρέους μέσω παραμετρικών αλλαγών, που θα το καταστήσουν πέρα ως πέρα βιώσιμο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε να συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες, καθώς, όπως επεσήμανε και στις δικές του δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ενσωματώσει στην ατζέντα του για την επόμενη 5ετία, ως εκ τούτου και στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ όλες σχεδόν τις ελληνικές θέσεις, όπως εμπέδωση της ανάπτυξης, ενίσχυση της απασχόλησης, τόνωση των επενδύσεων ( ιδιωτικών και δημοσίων ) αλλά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός έκανε λόγο για αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 300 δις ευρώ, που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για την επόμενη 5ετία, το οποίο η Ευρωπαική Επιτροπή επεξεργάζεται από κοινού με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κύριος Γιούνκερ, ωστόσο, δεν άφησε περιθώριο για…παρεξηγήσεις, αναφορικά με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωζώνης, δηλώνοντας υπέρμαχος της δημοσιονομικής αυστηρότητας, ενώ ερωτηθείς για την πρόσφατη «κρίση» στην Πορτογαλία, ο ίδιος έδειξε διάθεση να…βάλει τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας: «Νομίζω ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τέρμα… σίγουρα πάρα πολλές εξελίξεις μας δείχνουν το εύθραυστο της κατάστασης… όμως τα σημάδια είναι επίσης θετικά… δεν έχουμε βγει από το τούνελ ακόμα ολοκληρωτικά..όμως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες για να είμαστε σώφρονες και προσεκτικοί».

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του αξιοποίησε το θερμότατο κλίμα και την πολύ στενή σχέση, που διατηρεί πλέον με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να υπογραμμίσει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας: «Η Ελλάδα ύστερα από μακροχρόνια ύφεση και κοπιαστική προσπάθεια βγαίνει από την κρίση χάρη στις οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών και χάρη στην ευρωπαική αλληλεγγύη, που προσωποποιείται στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η χώρα πιάνει τους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς της στόχους». Προσέθεσε, δε, πως ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, υπάρχει ασπίδα προστασίας για τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα. Φρόντισε, ωστόσο, να αποστείλει και μήνυμα…εγκράτειας επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού γυρίζοντας στην εποχή των ελλειμμάτων.

Ο γρίφος του χαρτοφυλακίου

Αν και οι επίσημες δηλώσεις Σαμαρά – Γιουνκέρ δεν μας έκαναν σοφότερους σχετικά με το ποιο χαρτοφυλάκιο θα εξασφαλίσει η χώρα μας στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, πληροφορίες από τις κατ ιδίαν συνομιλίες του κυρίου Γιουνκέρ με την ελληνική πολιτική ηγεσία, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε τους ομοτράπεζους του κατά το χθεσινό γεύμα ότι «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», εξηγώντας πως δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα αδυνάτιζε τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των υπολοίπων ευρωπαικών κυβερνήσεων.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν θα αποηγοητευτείτε», ήταν η επίμαχη αποστροφή του κυρίου Γιουνκέρ όταν ερωτήθηκε για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου, ωστόσο, πρωτύτερα είχε φροντίσει να διαμηνύσει ότι: «Δεν συνθέτουν οι κυβερνήσεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ τη συνθέτω και δεν επηρεάζομαι από τις παρεμβάσεις των μεν και των δε. Εγώ θα αποφασίσω, βεβαίως, με συνεργασία, με πνεύμα αδελφικότητας για την περίπτωση της Ελλάδας, με λογική, με επικοινωνία με τους Πρωθυπουργούς των αντίστοιχων κυβερνήσεων.» Ειδικότερα, για το θέμα της μετανάστευσης, ο κύριος Γιουνκέρ σημείωσε με νόημα πως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι κοινό πρόβλημα του Ευρωπαικού Βορρά και Νότου και πως όλες οι χώρες πρέπει να ασχοληθούν με αυτό.

Νωρίτερα, ο κύριος Σαμαράς είχε σκιαγραφήσει επαρκώς τους τομείς ευθύνης, που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, προδίδοντας την επιδίωξη της Αθήνας να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο πρώτης γραμμής, με τις πληροφορίες να φέρουν την κυβέρνηση να «φλερτάρει» με αυτά της μετανάστευσης, των μεταφορών και των δικτύων και της απασχόλησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης γνωστοποιώντας ότι επεσήμανε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως χρειάζεται η απηνής δίωξη των δουλεμπόρων, που διακινούν τους παράνομους μετανάστες. «Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον κύριο Γιούνκερ και θέλω να πιστεύω ότι τελικά η απόφαση του θα είναι μία απόφαση για την οποία θα υπάρξει ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά», ήταν το τελικό σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά.

Και η Αργεντινή στο μενού…

Το ζήτημα της νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής, που έχει καταστεί πεδίο αντιπαράθεσης στην εγχώρια πολιτική σκηνή μεταφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Γιουνκέρ, με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει πως μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα διδάγματα και για την περίπτωση της χώρας μας επιθυμώντας, παράλληλα, να πλαγιοκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις διφορούμενες – όπως λένε κυβερνητικά στελέχη – απόψεις, που εκφράζει η ηγεσία του.

«Όταν κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της άτακτης χρεοκοπίας, εμείς κάναμε αντίθετα ό,τι μπορούσαμε για να το αποτρέψουμε… την ώρα που κάποιοι επέμεναν ότι η παραμονή μας στο ευρώ «δεν ήταν φετίχ», εμείς επιλέγαμε να μείνουμε στο ευρώ, ακριβώς για να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεράνει πως η ομπρέλα της ευρωζώνης απεδείχθη σωτήρια για τη χώρα μας. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από την πλευρά του, απήντησε σε σχετική ερώτηση πως δε μπορεί να γίνει παραλληλισμός μεταξύ των δύο περιπτώσεων υπογραμμίζοντας: «Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης και αν η Ελληνική κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει αυτό που κάνανε, τότε θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιουνκέρ: Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή – Πάλεψα σαν λιοντάρι για την χώρα σας

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονικός ο Σαμαράς

Το Reuters αποκαλύπτει το σχέδιο για την κατάργηση της τρόικας – Ποιοι θα μας ελέγχουν και κάθε πότε – Οι “τιμωρίες” για τα επόμενα 6 χρόνια

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαπλοκή ζεί και βασιλεύει

Όλα στο τραπέζι! – Στο Μαξίμου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα