Μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης την περασμένη Κυριακή, τα βλέμματα της Ευρώπης είναι συγκεντρωμένα στην Ελλάδα. Οι γερμανοί, την επoμένη κιόλας των εκλογών έσπευσαν να αρχίσουν τις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις ότι τα μέτρα του μνημονίου πρέπει να εφαρμοστούν γιατί η χώρα μας έχει δεσμευτεί, ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Τόνισαν επίσης, πως στην περίπτωση μη εφαρμογής των μέτρων, η Ελλάδα δεν έχει πια θέση στην ευρωζώνη. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στην τρόικα, αφού τα μέτρα που πρότεινε μοιάζουν περισσότερο με τιμωρία.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ δήλωσε “Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε, επιπροσθέτως, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε. Όμως, σε τελική ανάλυση, το θέμα είναι να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, να επιτρέψουμε στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για να ξαναβγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές. Γι’ αυτό απαιτείται να γίνουν οι συμφωνημένες, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η χώρα δεν θα έχει προοπτικές”. Ο Γερμναός υπουργός δήλωσε επίσης “Καταλαβαίνω καλά τους Έλληνες, υποφέρουν πολύ. Δεν υπάρχει άνετος δρόμος για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καλύτερη λύση. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τώρα αν έχει τη δύναμη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για κάτι τέτοιο. Ελπίζω μόνο οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα να λογικευτούν σύντομα. Ασφαλώς δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να φεύγει, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όμως,θα ήμασταν μια ασυνήθιστη κυβέρνηση αν δεν προετοιμαζόμασταν για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και καταστάσεων που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη”, κατέληξε.
Όσο για τη καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σήμερα στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη λέγοντας πως η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την κρίση. “Στη Γερμανία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ. Όμως αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι μεγαλύτερο στον κόσμο χρειαζόμαστε περισσότερους από εμάς και μόνο. Για αυτό η ΕΕ, με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι απλούστατα ένα πολύ, πολύ καλό πράγμα”, είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ισχυροποιηθεί χάρη στις κοινές αντιλήψεις των χωρών για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, της θρησκείας και των μετακινήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ντι Βελτ προειδοποίησε τόσο τον Ολάντ ότι θα πρέπει να τηρήσει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο όσο και την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. “Αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη”, τόνισε. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, δήλωσε “Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, τότε θα πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση. Θα σημαίνει όμως επίσης και ότι δεν υπάρχει πια έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης. Πρέπει και οι δανειστές να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους”, τονίζει ο Γερμανός τραπεζίτης και επισημαίνει ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας θα ήταν σοβαρότερες για την ίδια τη χώρα από ό,τι για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σε άλλη συνέντευξη, στην αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε, επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν “η ακριβότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους” αν και πλέον θα στοίχιζε λιγότερο σήμερα απ’ ότι στην αρχή της κρίσης χρέους. “Στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες”, είπε. “Ωστόσο, το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες”, πρόσθεσε.
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τόνισε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτοντας, πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη. Βέβαια, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την Ευρωζώνη, όμως, όλες οι “σημαντικές δυνάμεις” στην Ευρώπη προσπαθούν για να κρατηθεί η Ευρωζώνη ανέπαφη. Απαντώντας στο ερώτημα, αν μια έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελεί θέμα “ταμπού”, ο κ. Φίσερ επισήμανε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται εξαρτώνται από την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και την αναζήτηση των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων και όχι από το αν πρόκειται ή όχι για θέμα “ταμπού”.
Σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ανέφερε πως συμφωνίες που έχουν συναφθεί θα πρέπει να τηρούνται, ωστόσο, πέρα από τα πακέτα λιτότητας θα πρέπει, κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο, να γίνουν προσπάθειες για να ανοίξουν ευκαιρίες, να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και να δοθεί προοπτική στους ανθρώπους στην Ελλάδα για να μπορέσουν να εξέλθουν από το σημερινό τους αδιέξοδο. Ο κ. Φίσερ, σημειώνοντας, πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που συνδέονται με την Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τότε θα αποπληρώσει, τουλάχιστον ένα μέρος, των δανείων που λαμβάνει. Συμπερασματικά, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και ασαφής και θα πρέπει τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό να υπάρξει υπευθυνότητα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ συνέστησε στους υπόλοιπους ευρωπαίους να κάνουν «υπομονή» για τις εξελίξεις στην Αθήνα. Δήλωσε επίσης πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν «είναι λύση» αλλά υπογράμμισε πως οι Έλληνες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. Εμφανίζεται όμως ανοιχτός σε πιθανή χαλάρωση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που επιβάλλει η τρόικα στην Αθήνα για την εφαρμογή των μέτρων σταθερότητας.
Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι τεχνικά εφικτή, αλλά θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ένωση, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν. Από το βήμα συνεδρίου στην εσθονική πρωτεύουσα Ταλίν, ο ίδιος δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη και όλες οι πλευρές προσπαθούν να το αποφύγουν. Σημείωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι “απαραίτητα μοιραίο, αλλά είναι μη ελκυστικό”.
Στην απέναντι όχθη – “Οι ευθύνες βαραίνουν την τρόικα“
Σε δήλωσή του προς το ειδησεογραφικό κανάλι Rainews, o ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός των εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, αναφέρθηκε ευθέως στην θέση της χώρας μας: “Για την κατάσταση της Ελλάδας, ευθύνεται, σε μεγάλος μέρος, η Ευρώπη. Υιοθετήθηκε μια λύση που θυμίζει τιμωρία και που μπορεί να οδηγήσει σε κραχ της Δημοκρατίας”, τόνισε ο Ντ΄Αλέμα. Σύμφωνα με τον ιταλό, κεντροαριστερό πολιτικό, “μια αλληλέγγυα Ευρώπη μπορούσε να λύσει άμεσα το πρόβλημα, με σαφώς περιορισμένη οικονομική βοήθεια. Τώρα, επιτέλους πρέπει να υπερισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης”.
Ωστόσο στο πλευρό της Ελλάδας δεν τάχθηκε μόνο Ιταλός Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα αλλά και ο Γερμανός ευρωβουλευτής ελληνικής καταγωγής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος δήλωσε “Η τρόικα οδήγησε τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων”. Διαβάστε όλη τη δήλωση του Γ. Χατζημαρκάκη.
Τέλος για ντόμινο συνεπειών έκανε λόγο και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Fitch.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ότι και αν ψηφίσετε λιτότητα θα έχετε!
Γερμανικές απειλές σε Ελλάδα και Ολάντ-“Αν θέλετε λεφτά, θα ματώσετε!”
«Ήμασταν γενναιόδωροι με την Ελλάδα – Μπορούμε και χωρίς αυτήν»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επέστρεψαν τα φαντάσματα με τη Χρυσή Αυγή και τη Λεπέν
Όποιος δεν σέβεται τους κανόνες έξω!