Για παν ενδεχόμενο προετοιμάζεται η κυβέρνηση εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, καθώς η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κλιμακίου των ελεγκτών επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου ότι η τριμερής επιμένει στην αναθεώρηση εργασιακών ζητημάτων, που αναμένεται να προκαλέσουν νέα κοινωνική αναταραχή, όπως είναι το λοκ άουτ, ο συνδικαλιστικός νόμος και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η Αθήνα δε συζητά νέο χρηματοδοτικό πακέτο, ούτε επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως πρόκειται για μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να “επιβάλλει” τις φοροελαφρύνσεις, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αλλά και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός δηλώνει σε τακτικούς συνομιλητές του ικανοποιημένος από την υποδοχή, που έτυχε προχθές στην Καγκελαρία και αναμένει η σιωπηρή συναίνεση της κυρίας Μέρκελ στο πλαίσιο, που περιέγραψε αργότερα στην κοινή συνέντευξη τύπου να αποτυπωθεί και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα δεν επιτρέπει “πειραματισμούς” με ζητήματα που ακυρώνουν στην πράξη τις θυσίες του ελληνικού λαού και υπονομεύουν τις προσπάθειες διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εν όψει, μάλιστα και της εκλογής του ΠτΔ στις αρχές του 2015.
Ωστόσο, οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι σε περίπτωση που η τρόικα εμμείνει σε θέματα όπως το λοκ άουτ ή τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, τότε η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να υποχωρήσει προκειμένου να “περισώσει” το γενικότερο πλαίσιο και τους μείζονες στόχους, εγείρουν ενδοκυβερνητικά ζητήματα, καθώς προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επικαιροποιούν τις κόκκινες γραμμές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση συνεργασίας, επιχειρώντας να προλάβουν τυχόν αναθεωρητικές τάσεις από την πλευρά γαλάζιων υπουργών, που επισημαίνουν σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους ότι “κάτι πρέπει να δώσουμε κατά τη διαπραγμάτευση, ώστε να μην αλλοιωθεί ο πυρήνας της στρατηγικής μας”.
Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένουν πως η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της πολύ σημαντικής πολιτικής διαπραγμάτευσης, που είναι αναγκαίο να γίνει, ως εκ τούτου οποιαδήποτε υποχώρηση σε ιδεοληψίες, που από καιρού εις καιρόν προβάλλει η τρόικα, θα έστελνε λάθος μηνύματα στους εταίρους μας και στην ελληνική κοινωνία. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν με σκωπτικό ύφος πως ορισμένοι γαλάζιοι Υπουργοί εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτοι στις πιέσεις των τροϊκανών.
Ένας από αυτούς – κατά το ΠΑΣΟΚ πάντα – είναι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου οι διαξιφισμοί με τον δεύτερο τη τάξει κυβερνητικό εταίρο έχουν πυκνώσει μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Τελευταίο επεισόδιο στις τρικυμιώδεις σχέσεις Μητσοτάκη – ΠΑΣΟΚ η πρόβλεψη για εξίσωση του μισθού εισαγωγής στο Δημόσιο με τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό, κάτι, που προκάλεσε τη μήνι της Χαριλάου Τρικούπη. Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι τέτοιο θέμα δεν είχε συμφωνηθεί να τεθεί ενώπιον της τρόικα κατά τη συνάντηση στο Παρίσι και έχουν διαμηνύσει τόσο προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και προς την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας πως τέτοια ρύθμιση δεν θα περάσει από την κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτές είναι οι μειώσεις φόρων που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τρίτη, η Τρόικα και τα έξι αγκάθια
Στην πρώτη δόση διαπραγμάτευσης οι φοροελαφρύνσεις – Τα “αγκάθια” στη δεύτερη δόση