Πολιτική

Παίζουν με τα νεύρα μας! Χθες “άδειαζαν” την Δαμανάκη σήμερα την καλύπτουν!

- "'Ενα μήνυμα ήθελε να στείλει η κα Δαμανάκη στο εσωτερικό της χώρας", λέει τώρα η Κομισιον
- "Σχήμα λόγου" η επιστροφή στην δραχμή...
- Αμηχανία στην κυβέρνηση - Ούτε καλύπτουν, ούτε αποκηρρύσουν την δήλωση της επιτρόπου

Πολιτική κάλυψη προσέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή τις χθεσινές της δηλώσεις περί των σεναρίων αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμέλια Τόρες δήλωσε ότι πρόθεση και στόχος της κας Δαμανάκη ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας και να πείσει τους έλληνες και τις ελληνίδες για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ώστε τα δημόσια οικονομικά να επανέλθουν σε υγιή βάση.

    «Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και ότι απαιτεί θυσίες για τον Ελληνικό λαό», σημείωσε η Αμέλια Τόρες, η οποία υπενθύμισε ότι η οικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ, παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, ώστε να μην δανείζεται με απαγορευτικά επιτόκια και να καλύπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες και θα εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση.

    Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σχήμα λόγου» τις αναφορές της κ. Δαμανάκη για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

  Η Αμέλια Τόρες υπογράμμισε ότι σε κανένα επίπεδο, ούτε στην Επιτροπή, αλλά ούτε και στο Eurogroup, δεν έχει τεθεί το θέμα αυτό, το οποίο αρνήθηκε μάλιστα να κατονομάσει, κάτι που, όπως είπε, θα ενίσχυε τις εικασίες και τα σενάρια.
 
Η Κομισιόν λοιπόν ξαναμίλησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τα οικονομικά (κι αυτός στην Κομισιόν) έλεγε:

“Προκαλεί κατάπληξη ο δραματικός χαρακτήρας της παρέμβασης της Μ. Δαμανάκη για μεγάλες θυσίες ή επιστροφή στη δραχμή. Δ
εν έχει συζητηθεί ποτέ, ούτε έχει τεθεί από καμία χώρα θέμα απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ.

Κι ενώ η Κομισιόν εμφανίζει διγλωσσία η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά.

Εκτός από την ίδια την κα Δαμανάκη η οποία δεν έχει δώσει εξηγήσεις για όσα είπε, προκαλεί έκπληξη το γεγονός οτι όπως αποκάλυψε η δημόσια τηλεόραση ο πρωθυπουργός ήξερε για το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες. Είχε ενημερωθεί από την ίδια την κα Δαμανάκη.

Αποστάσεις από Σκανδαλίδη – Δραματικοί τόνοι από Διαμαντοπούλου

Μόνες εξαιρέσεις οι δηλώσεις υπουργών της, οι οποίοι δεν θα είχαν τοποθετηθεί εαν δεν είχαν ερωτηθεί σε συνεντεύξεις τους.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της κας Δαμανάκη είπε κοφτά οτι “Δεν βοηθούν”. (διαβάστε την είδηση)

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε εκδήλωση δεν φάνηκε να διαφωνεί από τα λεγόμενα της ελληνίδας επιτρόπου, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης λέγοντας οτι βρισκόμαστε σε μία από τις κρισιμότερες συγκυρίες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

“Η Ελλάδα”, είπε, “απέχει ελάχιστα από το βάραθρο μιας πτώσης και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι αναγκαίο όλες οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές δυνάμεις του τόπου να βγουν από τον εγωιστικό τους εγκλωβισμό και να συνεννοηθούμε, να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για τη σωτηρία της χώρας. Oφείλουμε, είπε, να δώσουμε όλοι τη μάχη και περαιτέρω καθυστέρηση σημαίνει θηλιά στο λαιμό.”

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απέφυγε να πάρει θέση για τις δηλώσεις της κας Δαμανάκη, όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε στην Βουλή είτε να την αποδοκιμάσει, είτε να ζητήσει η κυβέρνηση την παραίτησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώστε εξηγήσεις κα Δαμανάκη

Είχε ενημερώσει η Δαμανάκη τον πρωθυπουργό για τα περί εξόδου

Σκανδαλίδης: Δεν βοηθάει η δήλωση Δαμανάκη

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ