Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Παλεύουν για συμφωνία μέχρι το Σάββατο και “καρφώνουν” τον Τόμσεν

Παλεύουν για συμφωνία μέχρι το Σάββατο και “καρφώνουν” τον Τόμσεν

“Τα αντικειμενικά δεδομένα και οι συζητήσεις με την Τρόικα αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα” τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε 2,5 ευρώ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικό Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρωθυπουργός, αντιπροέδρος και υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την τακτική της τρόικας και ιδίως του ΔΝΤ μέσω του κ. Τόμσεν στο μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, θέμα για το οποίο καταγράφηκε απόλυτη στήριξη στις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο δεν αποδέχονται τους ισχυρισμούς του κ. Τόμσεν για “τρύπα” 2-3 δισ. ευρώ στις Τράπεζες, ενώ παράλληλα σημειώνουν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνίας όχι για να πάρουμε μόνο την δόση του Μαϊου αλλά και για να μην ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός ενόψει των ευρωεκλογών.

Μάλιστα ο κ.Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της τρόικας κάνοντας λόγο για… “υπηρεσιακούς” ενώ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι “η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο για να υπάρξει μια θετική έκθεση προόδου” καθώς είπε ότι “τίποτα δεν είναι αγεφύρωτο”.

Αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: “Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό”.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε “ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει” και πρόσθεσε: “Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ”.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη: “Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα”.

Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: “Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις”. Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της ΤτΕ.
Τέλος σημείωσε ότι “οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση”.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη σύσκεψη επισήμανε: “Θα προσπαθήσουμε έως το Σάββατο το βράδυ να έχουμε μια συμφωνία, αν όχι τελική τουλάχιστον μια καλή έκθεση προόδου που θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το χάσμα μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης στο θέμα της κεφαλαιακης τραπεζων δεν είναι αγεφύρωτο. Σε ό,τι αφορά τη συνολική αξιολόγηση, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η θέση της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι γνωστές και σαφείς και “με αυτές θα συνεχίσουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλήρης ρήξη Άδωνι-τρόικας για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Συμφωνία με την τρόικα βλέπει ο Στουρνάρας

Τα “έσπασε” και ο Προβόπουλος με την τρόικα

Θρίλερ με την Τρόικα! Πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για να κλείσει η συμφωνία

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε