Πολιτική

Παπανδρέου: “Ο μηχανισμός μας προστατεύει από την χρεωκοπία “

"Να δούμε τώρα που θα κρυφτούν οι "γνωστοί ύποπτοι". Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι

μονοψήφιο, 6% το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το “φούσκωσε” … εκείνοι που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι η δική μας κυβέρνηση “παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους”», είπε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς του.

Επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις αυτές δεν αλλάζουν το στόχο που έχει τεθεί για το 2010 στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%) γιατί, όπως είπε, έχουν ήδη ληφθεί δύσκολες αποφάσεις που υπερκαλύπτουν το στόχο.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε έγκλημα ό,τι συνέβη από το 2004 έως το 2009, γιατί όπως εξήγησε, «όχι μόνο μας υποχρεώνει σήμερα να δώσουμε μια άνευ προηγουμένου μάχη για την οικονομία, αλλά και γιατί πρέπει να αναστρέψουμε τη δυσπιστία και απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας – μάχη για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

«’Εχουμε πετύχει πολλά, έχουμε όμως ακόμα μπροστά μας μεγάλες μάχες να δώσουμε», προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορικό χρέος της κυβέρνησης να λαμβάνει κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Πλέον, σημείωσε, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. «Ματώσαμε, δώσαμε μάχες, είχαμε νίκες, ακόμα και λάθη κάναμε, αλλά το αποτρέψαμε», ανέφερε, επισημαίνοντας πως αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έγινε.

Όπως είπε, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, και μπορεί να διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για φέτος – αν και όταν χρειαστεί.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΔΝΤ και τη διαδικασία της επιτήρησης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για φόβο και πανικό, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια.

«Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός … αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υλοποιούνται άμεσα όσα περιλαμβάνονται στο ΠΣΑΑ, χωρίς ούτε μια μέρα απόκλισης από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Απευθυνόμενος τέλος στους υπουργούς του, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αλλάξει πλήρως ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις. «Η “διαχείριση” είναι λέξη που δεν βρίσκεται στο δικό μας λεξιλόγιο. Οι μεγάλες ανατροπές για τη σωτηρία και ανασυγκρότηση της χώρας είναι κάθε μέρα η πρώτη προτεραιότητά μας», τόνισε καταλήγοντας στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα

 Στα 562 το spread – Στο 13,6% το έλλειμα

Στο στόχαστρο των G20 τα spread

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ετοιμάζομαι κάθε μέρα και δουλεύω για τη στιγμή που θα γίνω πρωθυπουργός»
«Συζητάω με τον εαυτό μου την ιδέα της πρωθυπουργίας και το βλέπω κυρίως ως ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα από πολλούς πολίτες, και ιδιαίτερα από νέες γυναίκες και κορίτσια»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Σε αναμμένα κάρβουνα η Αθήνα για τους δασμούς των ΗΠΑ παρά τα «καλά λόγια» Τραμπ – Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που «κινδυνεύουν» και η λύση «win win»
Έντονη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο η εικόνα της οικονομίας να διαταραχθεί - «Στους οικονομικούς πολέμους δεν υπάρχουν κερδισμένοι, υπάρχουν μόνο χαμένοι» η θέση της κυβέρνησης
Ο Μητσοτάκης με τον Τραμπ σε παλαιότερη συνάντηση στον Λευκό Οίκο 2
Ντόναλντ Τραμπ: Συμφωνώ με την πρόταση Μητσοτάκη για win-win, είναι καλός άνθρωπος, μπορεί να γίνει συμφωνία με ΕΕ
Σε εμπορική συμφωνία «win-win» στην οποία μπορούν να φτάσουν Ευρώπη και ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικάνικο μέσο «Breitbart»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2020 4
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μαξίμου για την επιλογή Φλωρίδη στη διαχείριση της υπόθεσης της παραπομπής Τριαντόπουλου
Με δεδομένο ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στην αυριανή συνεδρίαση στη Βουλή θα γίνει «χαμός»
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1