Πολιτική

«Παπανδρέου, ο γόνος Σοσιαλιστών που έπεσε λόγω χρέους»

Ο γλυκομίλητος, ο ευγενικός, ο ήρεμος, ο διακριτικός, ο γιος, ο εγγονός. Με την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου να αποτελεί θέμα ωρών, το Reuters έκανε μια αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου.

Η αμφισβήτηση εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, η σύγκριση με τον παππού και τον πατέρα του, οι εκλογικές ήττες από τον Κώστα Καραμανλή, η νίκη του 2009, η πτώση του 2011 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία του άρθρου για τον –απερχόμενο πια- πρωθυπουργό της Ελλάδας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εκλέχθηκε ως Σοσιαλιστής που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα ωφελούσε τους φτωχούς και την εργατική τάξη, αλλά «έπεσε» δυο χρόνια μετά από μια οικονομική κρίση που τον ανάγκασε να κάνει ακριβώς τα αντίθετα.

Ο γλυκομίλητος και ευγενικός Παπανδρέου, 59 ετών, πάλεψε να ακολουθήσει τα βήματα του παππού του και του πατέρα του, που υπηρέτησαν πολλές φορές ως πρωθυπουργοί και επικράτησαν την πολιτική σκηνή της χώρας για περισσότερο από μισό αιώνα.

Σε όλη την καριέρα του, ο Παπανδρέου αναγκαζόταν να αποδεικνύει το θάρρος του μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να νοσταλγεί τον πατέρα του Ανδρέα. Χρειάστηκε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να νικήσει τον ανταγωνιστή του, Κώστα Καραμανλή.

Ο παππούς του, που ονομαζόταν επίσης Γεώργιος Παπανδρέου, μπήκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ως υπουργός Εσωτερικών το 1923 και την άφησε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές, μια εκ των οποίων στην εξόριστη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η δεύτερη γενιά της δυναστείας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, (του) ρίχνει αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερη σκιά ως ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία του οποίου ο νεότερος Παπανδρέου τελικά ανέλαβε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θύμωσε τους δυτικούς συμμάχους της Ελλάδας με το πολιτικό νταηλίκι του και προκάλεσε με την ερωτική του ζωή.

Ο Γιώργος, που είχε διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Εξωτερικών, είναι ένας ήρεμος, διακριτικός πολιτικός.

Ήταν ο εκλεκτός του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την αρχηγία του κόμματος στις αρχές του 2004, εν μέρη με τη δύναμη του ονόματος του.

Η ήττα σε εκείνες τις εκλογές προκάλεσε εσωκομματικές διαφωνίες και αντιμετώπισε ευθεία πρόκληση μετά τη δεύτερη ήττα του από τον Καραμανλή το 2007.

Κέρδισε την εσωτερική μάχη, αποδεικνύοντας σε φίλους και εχθρούς ότι είναι κάτι περισσότερο από κληρονόμος μιας δυναστείας. Επέλεξε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους σε κορυφαίες θέσεις του κόμματος και «καθάρισε» την παλιά φρουρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα η απόφαση για τον νέο Πρωθυπουργό – Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου – Νέα κρίσιμη Συνάντηση Παπανδρέου Σαμαρά

Το παζάρι για τη νέα κυβέρνηση – Μόνος στο Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Το παρασκήνιο μιας ιστορικής συνάντηση

Τα επτά σημεία του Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση – Τι ειπώθηκε στο υπουργικό για τον νέο πρωθυπουργό

Παπανδρέου – Σαμαράς: Από συγκάτοικοι στο πανεπιστήμιο, συγκάτοικοι στο… Μαξίμου

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα